Abonare Newsletter
Retele Sociale

Parteneri de proiecte

 

 

 

        GARA DE NORD

 

Parteneri Media

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

alt

 

 

 

alt

 

alt

 

Avem 55 vizitatori online

Turism Activ in Judetul Sibiu


alt

Aflat la poalele Muntiilor Fagaras, fiind strabatut si de unul dintre cele mai importante rauri ale Romaniei – Raul Olt, judetul Sibiu ofera un mediu ideal pentru a practica mai multe genuri de turism activ.

Turismul activ s-a dezvoltat foarte mult dupa 1995, cand Romania a intrat in vizorul agentiilor de profil, indeosebi din Germania si Franta, ca destinatia ideala pentru a vizita locuri nealterate de trecerea timpului. Tot atunci s-a cerut unor operatori din turism locali sa conceapa programe care sa imbine vizitarea cetatilor sasesti sau a satelor din Marginimea Sibiului cu o activitate sportiva cum ar fi ciclismul sau drumetia. Astfel au fost concepute circuite precum “Traseul cetatilor Transilvanene pe bicicleta” sau “Multiculturalitatea Muntilor Cindrel”, “Traditii pe raul Olt” (sejur in care turistii isi contruiesc singuri o pluta de lemn si parcurg cu aceasta portiunea unde Oltul “taie” Carpatii Meridionali). In judetul Sibiu, ecoturismul este combinat cu turismul activ si putem afirma, ca cei care au dezvoltat acest gen de turism in Romania sunt cei de la agentia Inter Pares, care au reusit sa imbine nevoia de miscare a turistului cu natura pura si cu obiectivele turistice.

Tot incepand cu anii ‘90, zona Sibiului a intrat si in vizorul celor care practica turismul enduro, acestiaalt vazand in judetul Sibiu, un “camp liber” pentru acest sport si putand cuceri tot mai multe varfuri cu motocicleta. Astfel au luat nastere sejururi ca “Muntii Cindrel – paradisul endurorului” (sejur de 5 zile in Sibiu de unde se fac zilnic ture cu motocicleta de enduro in munti, vizitand si satele de munte, cu intoarcere, seara, in Sibiu).

alt

 

Un rol important in dezvoltarea acestui gen de turism l-a avut Xventure, care, incepand cu 2004 a incept sa organizeze raliul de enduro REDBULLROMANIACS, care sub indrumarea lui Martin Freinademetz a ajuns sa fie unul dintre cele mai dure si cunoscute curse de enduro din lume. Astazi, REDBULLROMANIACS este unul dintre cele mai importante evenimente de turism activ ale judetului Sibiu, care aduna peste 1.000 de vizitatori.


Tot mai multe companii din Romania au inceput sa cunoasca si sa foloseasca beneficiile team buildingului, iar spatiul Sibiului, cu relieful variat este avantajat din acest punct de vedere. Ca o extindere benefica a team buildingurilor, turismul autohton a luat avant si din ce in ce mai multi oameni au “prins gustul” activitatii fizice din cadrul lor, incepand sa practice si individual, in timpul liber. Astfel, ia nastere in judetul Sibiu Parcul Almontes, loc special amenajat in aer liber, langa satul Sibiel, unde poti practica tiroliana, catarari, coborare in rapel, orientare turistica si diferite alte jocuri out – door.


Relieful montan al judetul Sibiu permite practicarea zborului cu parapanta si cu deltaplanul, aicialt existand mai multe zone de zbor consacrate, unde, in ultimii ani s-au dezvoltat mai multe scoli de acest gen. Sportivii cu experienta si cei dornici sa se initieze in tainele zborului liber, fara motor, pot zbura din locuri de decolare, precum zona Sadu - Tocile si de pe dealul Prislop. La Sibiu functioneaza mai multe cluburi sportive si asociatii de zbor cu instructori licentiati, care pot instrui pe cei dornici, sau pot oferi zboruri in tandem cu parapanta. 

Doritorii se pot adresa unuia din urmatoerele cluburi : Clubul sportiv ,,Air Adrenaline Sibiu”, Clubul sportiv Cloudbaze Sibiu, sau Clubul ,,Aripi Transilvane Sibiu”.

La Cisnadie functioneaza  Aerodromul Aeroclubului ,,Aripile Magurii”, unde se poate practica zborul cu aeronave ultrausoare: motodeltaplan, avioane ultrausoare si parapanta cu motor.

alt

Zona monana a muntilor Cindrel este brazdata de prima retea de trasee cicloturistice montane din Romania, destinata sportivilor cu experienta si este alcatuita din patru trasee, care, impreuna insumeaza 114 km de drumuri forestiere si poteci montane marcate. Parcurgerea acestor trasee ofera posibilitatea parcurgerii zonei estice a m-tilor Cindrel cu bicicleta, atingand zone cu panorame deosebite si trecand prin zone cu traditii pastorale consacrate. Reteaua cicloturistica este administrata de catre Consiliile locale,Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din Romania, filiala Sibiu si de catre Clubul de Ciclism si Triatlon Sibiu.

La Cisnadioara exista cateva trasee pitonate de catarat, unde sportivii pot sa-si intinda cateva corzi pe trasee lejere, foarte indicate incepatorilor. Zona de catarat este administrata de catre formatia Salvamont Cisnadie.

Domeniul schiabil al judetului Sibiu, este reprezentat de cateva partii amenajate unde se poate practica schiul si snowboard-ul. La Paltinis exista doua partii: partia Oncesti si partia Oncesti 2, dotatealt cu telescaun, scoala de schi si centru de inchiriat iar la Gura Raului functioneaza partia "Trecatoarea Lupilor", dotata cu transport pe cablu, instalatii de zapada artificiala, nocturna, scoala de schii si centru de inchiriat.

Zona Balea este reprezentativa pentru practicarea sporturilor extreme de iarna, pe pantele versantilor din caldarea Balea, practicandu-se schiul si snowboardul extrem. Sportivii pot accesa zona inalta cu telecabina.

Pentru o mai buna promovare a tuturor acestor sporturi cat si pentru practicarea acestora in conditii de siguranta maxima, la Sibiu a luat fiinta Asociatia de Turism Activ (A.T.A.) unde turistilor si sportivilor li se ofera conditii ideale pt practicarea sportului favorit. (tel: 0755 012201).

 

Sursa text: revista Force Tourism

Autori: Alexandru Ujupan si Lucian Kieltsch

Sursa foto: www.inromania.info, www.discovercorporatetravel.ro, romania.pentru-toti.ro, www.turismland.ro