Abonare Newsletter
Retele Sociale

Parteneri de proiecte

 

 

 

        GARA DE NORD

 

Parteneri Media

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

alt

 

 

 

alt

 

alt

 

Avem 54 vizitatori online

Adevarul este bun si laudabil

“Adevarul este bun si laudabil”

altAm pornit spre Grecia, a cata oara, nici nu am mai tinut socoteala. Stiu insa ca era in ’89, cand trebuia sa realizam niste reportaje despre comunitatea armaneasca din Salonic. La vremea aceea, diferenta dintre viata “intunecata” romaneasca si tumultul strazilor, al pravaliilor si localurilor Salonicului, te facea sa studiezi pe fiecare om cu care veneai in contact, sa ii intelegi viata. Fiecare minut era dramuit si trebuia sa aduca un profit, fie el si de distractie sau voie buna. Pentru ca este adevarat, grecii stiu sa si petreaca cu patos. Cu toate acestea, atunci am aflat ca si romanii au contribuit la dezvoltarea Greciei, construind singura cale ferata, care strabatea tara lor si chiar populand cu centrale telefonice, fabricate la Electromagnetica, o buna parte din zecile de insule. Poate de aceea s-au si apropiat in timpurile noii Romanii de compania noastra de telecomunicatii. Dar sa lasam trecutul apropiat si sa “revenim” la trecutul indepartat al Salonicului. Sa studiem putin maruntaiele unui “oras cosmopolitan, dar nu un Glamour City”, dupa cum vrea sa convinga Primarul Yiannis Boutarias, un om modest, foarte sociabil, trecut de saizeci de ani, dar cu o vioiciune de adolescent. Voi reveni cu aprecierile domniei sale dupa ce vom vedea de ce acest oras are o istorie aparte si, de ce un amalgam de natii pot impleti cu echilibru, telurile cetatii.

 

Aparitia orasului si cartea vie a istoriei

altAsadar, sa calatorim cu gandul spre anul 315 I.H. cand Regele Macedoniei, Kassandros, a fondat orasul, dandu-i denumirea dupa numele sotiei sale Thessalonika, sora a lui Alexandru cel Mare. Ea a capatat acest nume pentru ca tatal sau, Regele Filip II, a auzit de nasterea sa imediat dupa ce a infrant Thesalia in batalia de la Termopile. Si asa s-a combinat numele Thesalia cu cel al zeitei inaripate Nike, zeita victoriei. Tot Filip II, un mare strateg si om politic este cel care a fost si intemeietorul statului centralizat macedonean. Dupa ocuparea si a regiunii aurifere a muntelui Pangeu din Tracia, Filip II si-a permis baterea filipilor de aur, monede de mare valoare care vor intrece insemnele monetare ale Atenei sau chiar ale Imperiului Persan. Recunoscut ca un arbitru al conflictelor dintre cetatile grecesti, regale, si un excelent diplomat, sfarseste prin a le supune pe toate, inclusiv coloniile din Dobrogea si mai ales Atena, lupta in care fiul sau Alexandru, in varsta de numai optsprezece ani a facut minuni cu cavaleria sa.  Dupa aceste momente ale istoriei, in care Filip II se numeste comandant militar suprem, planuieste atacarea Imperiului Persan pentru a se razbuna pentru umilintele indurate de greci in timpul razboaielor medice din sec. al V-leaalt I.H. Asasinat la nunta fiicei sale, de catre un general de-al sau, Alexandru Macedon (cel Mare) continua proiectul sau militar si, dupa cum stim, ajunge pana in Persia cu armata sa, unde il invinge pe Darius, cu a carui fiica se insoara peste cativa ani. Cucereste Egiptul si intemeiaza orasul Alexandria, unde se construieste mai tarziu, una dintre cele sapte minuni ale lumii - Farul - dupa numele insulei Pharos, pe care era amplasat. Nu trebuie sa trecem cu vederea ca Alexandru a primit invatatura de la marele filozof Aristotel, nascut si acesta pe acele meleaguri in orasul Stagira. In data de 20 iulie, s-au implinit 2367 de ani de cand s-a nascut.

Prin Thessaloniki, a trecut insusi Sf. Apostol Pavel, intr-o calatorie misionara, gasind la vremea aceea vreo 65.000 de suflete, socotit al doilea ca marime oras din Imperiul Roman, dupa Constantinopole. Opozitia evreilor, intr-o comuniate foarte mare, l-a facut sa plece chiar intr-o noapte cu ajutorul prietenilor sai.

Salonic, de-a lungul istoriei, a facut parte din Imperiul Roman, vreme din care au ramas o seama de vestigii printre care cel mai important este Arcul de Triumf al Imparatului Galerius, pe bazoreliefurile sale vazandu-se si astazi luptatori din oastea sa cu scuturi si drapele dace. Mai tarziu intra in componenta Imperiului Bizantin pana la capturarea sa de catre Cruciada a patra, devenind capitala Regatului Cruciat al Salonicului, in anul 1204,  fiind recuperat de Bizant la 1264. Este vandut Venetiei din cauza Imperiului Otoman, de data aceasta, care il pastreaza pana in 1430. Apoi vin otomanii si raman pana in 1912.

altPrin acest nod comercial au trecut diverse culturi care au lasat in urma lor monumente, care astazi reprezinta o atractie turistica de netagaduit, in special monumentele paleocrestine si bizantine, Acheiropoietos (secolul V), Hagia Sophia (secolul VII), Panaghia (datand din 1028), Hosios David (secolul XII) Sf Panteleemon, Sfintii Apostoli (1310-1314), Taxiarches (secolul XIV), Panagouda, Agios  Ioannis Prodromos (Nymphaion) sau Manastirea Vlatadon Sf. Demetrios, care au fost inscrise din 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Perioada otomana si-a adus si eaalt contributia la arhitectura orasului prin frumoasele moschei ale lui Hamza Bey Cami (secolul XV), Aladja Imaret Cami (1484) si Yeni Cami  (1902), baile turcesti : The Pazar Hamam (secolul 15), Pasha Hamam, Bey Hamam, Yeni Hamam si Yahudi Hamam, bursa de tesaturi Bezesteni, un edificiu rectangular, cu domuri acoperite de plumb si patru intrari. Tot din acea perioada se pastreaza si Turnul Alb, simbol al orasului, denumit in acest fel in urma albirii sale de catre un prizonier, in schimbul libertatii sale. Intr-o perioada a executiilor, turnul a fost si puscarie, nu numai cu scop de paza, capatand si numele de Turnul Rosu.

 

In zilele noastre

Revenim din muzeul in aer liber, care este Salonicul, si ne asezam la o masa din multiplelealt restaurante si taverne ale orasului, aproape tot timpul pline cu turisti, cu Primarul orasului Yiannis Boutaris. “Vrem sa prezentam celor care ne viziteaza mostenirea culturala elenistica, romana, bizantina, turceasca, a comunitatii evreiesti, care a fost in timpul otomanilor peste jumatate din populatia Salonicului, spune primarul. Este un oras cosmopolitan, prin natura culturilor care au strabatut teritoriul nostru si care s-au pastrat pana in zilele noastre. In acelasi timp avem cea mai mare universitate din Grecia, “Aristotel”, scoli tehnice si alte scoli private, totalizand aproape 150.000 de studenti. Tineretul a acaparat deja jumatate din populatie, motiv pentru care orasul Salonic candideaza altpentru a fi, in 2014, “European Youth Capital”, o initiativa a Forumului Tineretului European. Orasul, care trece putin de un million de locuitori, al doilea ca marime din Grecia, este un oras tineresc. Pe tineri ii intalnesti peste tot. Ei dezvolta initiative, invata, creaza, fac dragoste, cerceteaza. Visele lor se impletesc cu realitatile prezentului si formeaza un viitor promitator pentru oras, nu ramanem numai cu valorile trecutului”, ne lamureste primarul, um om vesel si vioi, care la peste 60 de ani ai sai, se incadreaza perfect in sufletul tanar si pulsativ al orasului, care atrage tinerii in programe specifice ideilor si visele lor.  

Yiannis Boutaris a reusit sa scoata din amorteala si Organizatia de Turism Salonic, al carei Presedinte a devenit de o bucata de vreme, si sa atraga fonduri pentru promovarea orasuluialt care este, dupa spusele domniei sale: “un oras foarte, foarte tanar, un centru interesant pentru orice fel de vacanta, de la plaja si Spa, pana la schi. Sejururile pot fi de 3, 5, 10 sau 14 zile, pentru ca se pot organiza dupa dorinta. Foarte important este sectorul de business care isi gaseste in Salonic un foarte bun centru de atractie prin targurile si festivalurile internationale sau chiar pentru conferinte si reuniuni importante. Putem vorbi aici si despre “Philoxenia”, un targ de turism care reuneste anual peste 800 de expozanti din 18 tari, printre care si Romania, unde se aduna peste 45.000 de vizitatori.

Victor Radulescu, Yiannis Boutaris (Primar Salonic) si Luminita Hrituleac (Consul al Romaniei la Salonic)Nu este  un Glamour City, avertizeaza Primarul Yiannis Boutaris, pentru ca eforturile noastre se fac in directia promovarii si ridicarii in valoare a tezaurelor pe care le are Salonicul. Dorim sa aratam valorile noastre vechi in lumina vietii moderne. Alocam bani pentru vizite ale jurnalistilor si scriitorilor, care pot sa atraga atentia asupra orasului nostru catre cititori din toata lumea. Mi se pare interesanta si propunerea de a face schimburi bilaterale cu jurnalistii nostri si cei din FIJET Romania. Este un lucru pozitiv, credem noi, sa fii prieten cu jurnalistii si sa imbunatatim relatiile, mai ales cu cei din turism.”

Domnul Dumitru Hrituleac, Consul General al Romaniei, prezent si el la intalnirea cu grupul de jurnalisti romani, sositi la invitatia Guvernului grec, sustine ideile domnului Primar adaugand faptul ca turistii romani sunt foarte bine apreciati in Grecia, ca niste oameni civilizati si stiu sa faca diferenta intre bun si rau. Regretul sau este ca presa din tara nu transmite intotdeauna raspunsurile la intrebarile sale si le trunchiaza, schimband, cu buna stiinta, imaginea relatiilor dinte romanii care au eventuale probleme aici si Consulatul General.

“Sunt si unele agentii de turism din Romania care nu au grija de turistii lor cum ar trebui. Nu vreau sa dau exemple, dar ar trebui sa se mai schimbe cate ceva in mentalitate, pentru ca nu este suficient sa vinzi un bilet de vacanta si sa nu te mai intereseze ce se intampla, uneori actele emise fiind intocmite gresit”, a conchis Dumitru Hrituleac.

Nikos Sapountzis, Director General al Organizatiei de Turism si Marketing Salonic, are caalt principala preocupare promovarea orasului, atat in imprejurimi, cat si in strainatate. Eforturile sunt canalizate in vizitele de jurnalisti si turoperatori din intreaga lume, pentru a cunoaste realitatile comunitatii locale si a bogatiei patrimoniului sau. “Participam la targuri, luand cu noi factori de decizie din executiv si reprezentanti ai marilor agentii de turism. Avem relatii de parteneriat cu organizatii de relatii publice si de marketing, prin care promovam orasul, atat in publicatii cat si in on line. Avem stranse relatii cu Asociatia hotelierilor si alte asociatii de travel pentru a implementa strategia noastra pentru dezvoltarea si a obiectivelor economice si sociale. Impreuna cu partenerii si cu suportul Municipalitatii suntem alaturi de evenimentele culturale si sportive (ex: Festivalul Dimitria, Festivalul International de Film sau Expozitia Bienala de Fotografie). Promovam totul pe www.thessaloniki.travel dar si prin alte cai de media si alte retele pentru a avea permanent o audienta cat mai buna si un dialog in timp real”, spune Nikos.

 

Drumul vinului

Dincolo de monumente si viata de zi cu zi, in care turismul este pe primul plan, putem sa mai mergem aici, in Nordul Greciei, si pe Drumul Vinului cel iubit de zei si baut si de oameni. altNordul Greciei este cea mai privilegiata si dinamica regiune viticola din tara. Istoria si traditia podgoriilor si a vinului, se pastreaza in aceasta regiune din timpuri stravechi. In Olymp, muntele mitic, Zeii se bucurau band Nektar, departe de ochii muritorilor. Pe luxuriantele vai verzi ale Muntelui Vermion, in Naoussa, traia Semele, mama lui Dionysos - zeul viei si vinului – care circula pe la poalele Muntelul Pangeon, in Drama. Intr-un extraordinar mosaic din vechea Pella, zeul Dionysos este pictat calarind o pantera. Ulise l-a pacalit pe ciclopul Polyfemus si l-a imbatat cu aroma vinului pe care l-a primit de la Maron, fiul lui Bacchus in Tracia.

Topografia Nordului Greciei este complexa si interesanta, cu un mediu natural variat. Climatulalt generos mediteranean, cu ierni blande si veri insorite, si cu o compozitie propice a solului au contribuit la crearea unor microregiuni cu un ecosistem specific cultivarii vitei de vie. Acesta este un beneficiu in plus pentru aceste zone viticole, pentru a se produce vinuri de diferite tipuri si particularitati. Varietatile indigene se combina cu cele cosmopolitate, care s-au aclimatizat foarte bine in acest sol primitor. Asadar cultivatorii si producatorii de vinuri intr-un climat si sol de exceptie fac ca totul sa fie in armonie si sa se dezvolte dinamic. La final nu vreau sa va imbat, deocamdata, cu vin, ci sa va imbat cu niste vorbe. Am sa va scriu cateva randuri cu cramele importante din Nordul Greciei. Daca nu v-au imbatat vorbele, poftiti la fata locului si gustati din Nektarul Zeilor. Va veti imbata cu siguranta. Iata-le: Dougos, Katsaros, Averoff, Glinavos, Zoenos, Voytzi, Zande, Dio Fili, Maggel, Stegiou, Amyntaion, Alpha, Pavlou, Vaeni Naoussa, Argatia, Kir-Yianni, Foundi, Boutary, Elinos, Ligas, Chatzivariti, Aidarinis, Tatsis, Kechri, Babatzimopoulos, Arvanitidis, Gerovassiliou, Tsantali, Claudia, Papayianni, Porto Carras, Mylopotamos, Apostoli’s Vineyard, Chatzigeorguou, Biblia Chora, Pavlidis, Wine ArtOenogenesis, Vourvoukeli, Maronia.

 

In loc de final

altMa opresc aici cu povestile despre Salonic si Prefectura Salonicului, condusa de Prefectul Panaghiotis Ch. Psomiadis, nu ca nu as mai fi avut ce sa spun, e doar varful Icebergului. Insa tot ceea ce v-am spus si ceea ce veti mai afla despre aceasta destinatie turistica, despre istoria si oamenii sai este adevarat, iar “Adevarul este bun si laudabil”, dupa cum spunea chiar marele filosof grec Aristotel.

Si un ultim adevar, dar nu cel mai putin important, este faptul ca aceasta relatie foarte bunaalt pentru ambele tari, Grecia si Romania, vizita jurnalistilor romani in Salonic, Halkidiki si Zona Muntelui Athos, intr-un program special de infotrip-uri, sprijinit de Ministerul Culturii si Turismului din Grecia, a fost “pus la cale” de domnul Nikos Diakolios, director in cadrul Organizatiei Nationale de Turism din Grecia, reprezentant pentru Romania. Si, fiindca iubeste Romania ca pe o a doua tara sa, ii multumim si noi pentru atuurile in care crede si, pe care ni le prezinta cu mandrie si noua. Iar noi, jurnalistii, nu le tinem ascunse.

A fost Grecia, mai urmeaza Grecia, deoarece nu este o tara pe trei strazi cum au vrut unii sa o considere. Turismul grec este la el acasa si puteti merge linistiti unde doriti. Poate ca trebuie sa ocoliti cele trei strazi din jurul Pietei Sintagma. Dar si acolo s-au stins bataliile…

 

Autor: Victor Radulescu

Sursa foto: Victor Radulescu & Thessaloniki Tourism Organisation