Abonare Newsletter
Retele Sociale

Parteneri de proiecte

 

 

 

        GARA DE NORD

 

Parteneri Media

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

alt

 

 

 

alt

 

alt

 

Avem 58 vizitatori online

Infotrips

Pe Vltava in jos, prin castelele Boemiei

In luna martie a lui 2012 a avut loc Adunarea Consiliului de Administratie al FIJET in Republica Ceha.alt Colegii nostri cehi, al caror Presedinte este Miroslav Navara, au organizat si obisnuita excursie de documentare pentru cei treizeci de jurnalisti de turism, din treizeci de tari, presedinti ai asociatiilor nationale. A fost interesant ca unul din sponsori, Czech Airlines, ne-adus foarte bine, cu avioane moderne si insotitoare delicate si atente din Mileniul III, intr-un Ev Mediu de fara putinta de tagada al Castelului lui Kafka, in care foarte multi turisti vin sa afle de unde atata absurd in aceasta lume. Nu stiu ce a aflat fiecare, dar eu cand ma gandesc la acele vremuri, zic ca parca erau mai linistite. E adevarat ca sabiile nu faceau atata zgomot, dar si ele erau de temut. Asadar, voi incerca sa va plimb pe urmele legendei Pragai si ale cavalerilor, regilor si imparatilor Boemiei si Moraviei. Atat cat am vazut.

O mica lectie de istorie

Praga legendaIn centrul Europei, la incrucisare de lungi drumuri comerciale, de la nord la sud, se afla un mic teritoriu care se numeste azi Republica Ceha. Acesta este format din teritoriile istorice ale Boemiei, Moraviei si putin din Silezia. La inceputul mileniului intai aici a sosit Crestinismul din Vest, iar dupa Primul Razboi Mondial a venit si comunismul din est. Intre timp, aceasta frumoasa zona a fost martora unor evenimente si intamplari care a generat o bogata carte de istorie, din care ma vom limita sa trec in revista perioadele mai mari ale sale. Timp de sase sute de ani tara a fost un regat independent Czech. Dupa 1526, cand a avut loc batalia de la Mohacs, imperiul devine a treia parte din teritoriul Imperiul Austro-Ungar, iar dupa 1918 devine Republica.

In secolul al XIV-lea sub regii Boemian si German si Imparatul Roman Carol al IV-lea si chiar in sec. al XVI-lea, sub Imparatul Rudolf II, tara s-a bucurat de o pozitie favorabila in istoria Europei si a jucat un rol important in lumea artelor si a afacerilor sociale. In 1989, Vaclav Havel, carismaticul dramaturg, a condus „revolutia de catifea” a Cehoslovaciei, care a fost apreciata de intreaga lume. Atunci a fost pus capat erei si experimentului socialist.

Multi arhitecti celebri au creat adevarate opere de arhitectura gotica franceza in Boemia. Multi arhitecti aialt Renasterii italiene sau ai stilului baroc, pictori si sculptori au trecut alpii si au fost angajati de catre nobilimea ceha si cler si au creat adevarate valori, pe care le putem vedea si astazi. Munca lor se poate vedea azi in palate, castele, biserici, catedrale sau chiar intregi orase istorice. Dintre acestea douasprezece le gasim in lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO.

De multe ori, intregi orase si tinuturi au fost arse si distruse de razboaie sau de ideologii. Toate aceste absuditati devastatoare ale timpurilor, de multe ori au facut ca multi oameni de valoate sa se transforme in transfugi si sa ia drumul exilului. Cu toate acestea sensul inspiratiei cehe nu s-a pierdut pentru ca exilatii au luat cu ei sensul existentei lor. Dintre acestia pot sa amintesc pe umanistul Comenius, muzicianul Antonin Dvorak, cineastul Milos Forman sau tenismena Martina Navratilova.

Istoricii cehi din epoca moderna au realizat, prin modernele teste ADN, un studiu al originii locuitorilor acestui teritoriu bantuit de atatea natii timp de milenii. Asadar, ei au putut constata ca 51% din locuitorii teritoriilor istorice ale Beomiei, Moraviei si Sileziei, care formeaza Republica Ceha, sunt de origine slava. Alte coduri genetice sunt de origine romana, germana, evreiasca, fino-ungrica si sud-caucaziana.

Citeşte mai mult...