Abonare Newsletter
Retele Sociale

Parteneri de proiecte

 

 

 

        GARA DE NORD

 

Parteneri Media

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

alt

 

alt

 

 

 

alt

 

alt

 

Avem 51 vizitatori online

Pe Vltava in jos, prin castelele Boemiei

In luna martie a lui 2012 a avut loc Adunarea Consiliului de Administratie al FIJET in Republica Ceha.alt Colegii nostri cehi, al caror Presedinte este Miroslav Navara, au organizat si obisnuita excursie de documentare pentru cei treizeci de jurnalisti de turism, din treizeci de tari, presedinti ai asociatiilor nationale. A fost interesant ca unul din sponsori, Czech Airlines, ne-adus foarte bine, cu avioane moderne si insotitoare delicate si atente din Mileniul III, intr-un Ev Mediu de fara putinta de tagada al Castelului lui Kafka, in care foarte multi turisti vin sa afle de unde atata absurd in aceasta lume. Nu stiu ce a aflat fiecare, dar eu cand ma gandesc la acele vremuri, zic ca parca erau mai linistite. E adevarat ca sabiile nu faceau atata zgomot, dar si ele erau de temut. Asadar, voi incerca sa va plimb pe urmele legendei Pragai si ale cavalerilor, regilor si imparatilor Boemiei si Moraviei. Atat cat am vazut.

O mica lectie de istorie

Praga legendaIn centrul Europei, la incrucisare de lungi drumuri comerciale, de la nord la sud, se afla un mic teritoriu care se numeste azi Republica Ceha. Acesta este format din teritoriile istorice ale Boemiei, Moraviei si putin din Silezia. La inceputul mileniului intai aici a sosit Crestinismul din Vest, iar dupa Primul Razboi Mondial a venit si comunismul din est. Intre timp, aceasta frumoasa zona a fost martora unor evenimente si intamplari care a generat o bogata carte de istorie, din care ma vom limita sa trec in revista perioadele mai mari ale sale. Timp de sase sute de ani tara a fost un regat independent Czech. Dupa 1526, cand a avut loc batalia de la Mohacs, imperiul devine a treia parte din teritoriul Imperiul Austro-Ungar, iar dupa 1918 devine Republica.

In secolul al XIV-lea sub regii Boemian si German si Imparatul Roman Carol al IV-lea si chiar in sec. al XVI-lea, sub Imparatul Rudolf II, tara s-a bucurat de o pozitie favorabila in istoria Europei si a jucat un rol important in lumea artelor si a afacerilor sociale. In 1989, Vaclav Havel, carismaticul dramaturg, a condus „revolutia de catifea” a Cehoslovaciei, care a fost apreciata de intreaga lume. Atunci a fost pus capat erei si experimentului socialist.

Multi arhitecti celebri au creat adevarate opere de arhitectura gotica franceza in Boemia. Multi arhitecti aialt Renasterii italiene sau ai stilului baroc, pictori si sculptori au trecut alpii si au fost angajati de catre nobilimea ceha si cler si au creat adevarate valori, pe care le putem vedea si astazi. Munca lor se poate vedea azi in palate, castele, biserici, catedrale sau chiar intregi orase istorice. Dintre acestea douasprezece le gasim in lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESCO.

De multe ori, intregi orase si tinuturi au fost arse si distruse de razboaie sau de ideologii. Toate aceste absuditati devastatoare ale timpurilor, de multe ori au facut ca multi oameni de valoate sa se transforme in transfugi si sa ia drumul exilului. Cu toate acestea sensul inspiratiei cehe nu s-a pierdut pentru ca exilatii au luat cu ei sensul existentei lor. Dintre acestia pot sa amintesc pe umanistul Comenius, muzicianul Antonin Dvorak, cineastul Milos Forman sau tenismena Martina Navratilova.

Istoricii cehi din epoca moderna au realizat, prin modernele teste ADN, un studiu al originii locuitorilor acestui teritoriu bantuit de atatea natii timp de milenii. Asadar, ei au putut constata ca 51% din locuitorii teritoriilor istorice ale Beomiei, Moraviei si Sileziei, care formeaza Republica Ceha, sunt de origine slava. Alte coduri genetice sunt de origine romana, germana, evreiasca, fino-ungrica si sud-caucaziana.

Praga, citadela ducilor

alt

Praga, asa cum o vezi acum, nu-ti vine sa crezi ca a fost mereu trecuta „prin foc si sabie. Amplasarea orasului in centrul Europei si interesele comerciale si politice mari au generat nenumarate revolte, lupte, invazii, inclusiv cea nazista, bombardametul aerian american in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, finalizand cu Armata Rosie, care le-a adus si comunismul pe cap cehilor. Toate acestea au ramas in paginile istoriei sale zbuciumate, iar imaginea sa de azi este aceea a unui muzeu medieval in aer liber. Din acest motiv, Orasul Vechi (Stare Mesto) este in exclusivitate pietonal, numerosii turisti, care viziteaza Praga, plimbandu-se ca intr-un superb decor de film istoric si transportandu-se, cu putina imaginatie, sau poate cu sprijinul lui Rumburak, celebrul erou de film, prin tunelui timpului printre sumedenia de regi, duci, printi si printese de altadata.

Esti ajutat sa te duci inapoi in timp si de legenda care ne aminteste felul in care a luatalt nastere acest oras cu cele mai multe castele si catedrale din Europa si, care, este un mare centru comercial al continentului. A fost odata un sef de trib, pe numele sau Krok, care a ramas fara mostenitori baieti, pentru ca a suparat zeii. Avand trei fete, nu a avut incotro si, pe patul de moarte, dupa cum spune legenda, a ales-o pe fiica cea mica sa ii urmeze la conducerea tribului. Libuse, care avea si calitati de clarvazatoare. Razboinicii tribului nu au acceptat sa fie condusi de o femeie, cerandu-i sa se marite, sperand ca unul dintre ei va fi ales de ea. Sfidand luptatorii, Libuse a ales de barbat pe Presysl Plugarul. Acesta era un om din popor, dar hotarat, puternic, dar bun la suflet. Si, mai de voie, mai de nevoie, tribul si razboinicii lui au acceptat pe cei doi drept conducatori. Fiul lor, Nezamsyl, a devenit primul din seria de sapte printi legendari Premysl. Printre ei s-a aflat si primul conducator atestat istoric al cehilor, primul Duce de Boemia, Borivoj I (870 – 889). De aici inainte, dinastia Premysl va domina tot Evul Mediu. Sangele albastru al fiului profetesei Libuse a curs prin venele multor nobili, printi, si regi cehi, polonezi, unguri si austrieci, inflorind un arbore genealogic cu corana intinsa peste Europa Centrala.

altNe intoarcem la legenda si la profetia pe care a facut-o Libuse dupa casatoria cu Premysl: „Cetatea familiei ei va fi ridicata pe vadul unui fluviu, acolo unde un om construieste pragul unei case.” Aici exista o asemanare cu Descalecarea lui Dragos in Moldova si aparitia orasului Vatra Dornei. Premysl aflat la vanatoare cu fiul sau langa fluviul Vltava, se intalneste cu un zidar care zidea, intr-un vad, pragul casei din profetia nevestei sale. Bazandu-se pe temeiurile profetesei, printul stabileste acolo locul pentru intemeierea resedintei familiei lor. Castelul a fost numit Praha, ceea ce se traduce prin vad, dar si prag, dupa originea slava a termenului.

Castelul Praga este, acum, socotit in Cartea Recordurilor, cel mai mare castel din lume, avand 570 m lungime. Acest a fost construit incepand cu anul 870, an in care a fost atestat orasul cu asezarea din jurul castelului. In componenta sa, domeniul intemeitorilor orasului are si Bazilica Sf. Gheorghe, Catedrala Sf. Vitus, patru palate (vechiul palat regal, palatul de vara, palatul Lobkovicky si noul palat regal), multe conace, amfiteatre, cladiri oficiale, opt gradini. Castelul Praga a fost de-a lungul istoriei resedinta ducilor, regilor si imparatilor Boemiei. Orasul, devenit mare centru comercial european, gazduieste comercianti nemti si evrei, arhitecti, constructori si artisti italieni, traind intr-o atmosfera toleranta si cosmopolita. Mala Strana, Micul Oras, este cartierul german care ne dovedeste si astazi atmosfera vremii. Sinagoga Stanorova este prima cladire in stil gotic, construita in anul 1270.

alt

Carol al IV-lea a fost rege al Germaniei, rege al Boemiei si Imparat al Sfantului Imperiu Roman (din 1355). Monarhul luminat aduce Praga pe locul al treilea din Europa acelei vremi. El isi lasa amprenta si asupra unor constructii, azi simboluri ale Pragai: Catedrala Vitus, statuia Sfantului Gheorghe, Podul Carol, Universitatea Carol (cea mai veche din Europa Centrala). Podul Carol, construit de Imparatul Carol al IV-lea in anul 1357 peste fluviul Vltava, are o lungime de 516 m si o latime de 10 m, trei turnuri, este decorat cu treizeci de statui si face legatura intre Orasul Vechi si Castelul Praga. Turnul din Orasul Vechi este apreciat ca fiind cea mai frumoasa cladire civila in stil gotic din lume, de catre criticii de arta.

Orasul lui Kafka

Plimbandu-te agale prin Stare Mesto, fara grija ca trece vreo masinarie moderna sau ca auzi vreun claxon,alt poti casca gura linistit la palatele si castelele care iti ies in cale. In scurta vreme nu mai apartii prezentului, pentru ca peste tot te intalnesti cu saltimbanci, comercianti ambulanti, domnite , toate personajele din povestile de alta data.Poti intra in taverne medievale, unde bei o bere cu cavaleri si aristocrati ai cetatii. Cand ajungi in cartierul evreiesc, in care se afla si cele sase sinagogi vechi din aceeasi epoca, iti apare, pe un colt de cladire, portretul sculptat al lui Franz Kafka, celebrul scriitor de origine evreiasca, cel pe care viziunea absurdului l-a facut celebru. Aici este pragul cladirii in care s-a nascut Kafka in 1883. Cladirea originala a ars intr-un incendiu. Pe Straduta de Aur, la numarul 22, poti vizita casa in care a locuit scriitorul cu sora s-a si unde a scris cele mai bune opere ale sale. Casa de piatra, facand parte din zidul castelului, te duce cu gandul la tema care l-a marcat pe Kafka in imaginatia sa cand a scris chiar romanul Castelul. Desi prigonit, ca multi alti evrei, Praga il recunoste ca pe un mare fiu al sau, iar el, a amestecat in operele sale dragostea si ura pentru acest oras, pe care nu l-a parasit niciodata. In Praga sunt acum zeci de statui ale lui Kafka, mereu cu flori proaspete, un muzeu, la care este coada in continuu, o expozitie, cafenea si locuri pe unde isi petrecea timpul marcate in semn de omagiu. In sfarsit Cimitirul Nou evreiesc, Oslany, unde este mormantul lui Franz Kafka este, de asemenea, plin de vizitatori. Obiecte promotionale cu chipul scriitorului, la tot pasul.

Ceske Budejovice si Budweiser

altOrasul Ceske Budejovice a fost fondat in anul 1265 de regele ceh Premysl Otakar II, la confluenta raurilor Malse si Vltava. Un cavaler al regelui, Hirzo de Zvikov, a realizat designul orasului in jurul unui patrat de 137 x 133 m. In jurul acestei pietes-au construit mai multe case bugheze intr-o retea de strazi bine dirijate spre piata in care s-au construit si doua biserici. Orasul a fost inconjurat cu ziduri fortificate, turnuri de observatii si trei porti. Orasul, construit de rege, a fost o platforma care trebuia sa contrabalanseze puternica Casa nobiliara de Rosenberg.

In scurta vreme, Ceske Budejovice devine o metropola a puterii si a economiei in Boemia de Sud si chiar un suport pentru puterea regala. In sec. XIV-lea, regele Carol IV creste privilegiile, iar orasul devine centru de comert si ambarcatiuni. Aici se mai dezvolta si centrul de minerit de argint si de batere de monede in orasul apropiat Rudolfov.alt

Orasul fortificat a stat departe de presiunea miscarii husite, dar boom-ul economic a fost blocat numai de „Razboiul de 30 de ani” si de un incendiu foarte mare in a doua jumatate a sec. XVII-lea. Reinnoirea orasului a fost facuta in stil baroc, care ii schimba caracterul arhitectural. Sec. XIX-lea aduce cu sine o dezvoltare industriala, care produce mari schimbari in trensport si productie. Intre Ceske Budejovice si Linz se construieste prima linie de cale ferata din Europa, pe care, in anul 1832, o porneste primul vagon tras de cai. Aici se afla si celebrele fabrici de creioane Koh-I-Noor Hardmuth si Gama, cat si cele de motoare de masini Robert Bosh si Jikov. Trebuie sa amintim, cu siguranta, fabrica de bere Budejovicky Budvar si de celebrul scandar de drepturi intelectuale cu americanii pentru denumirea Budweiser. Celebra bere vine din sec. XIII-lea si a fost o vreme fabrica de bere a Sfantului Imperiu Roman.

altCe trebuie vazut in celebra piata a lui Premysl este Fantana Samson, in stil baroc din 1730. Scena de la Curtea Biblica a lui Solomon. In jurul sau, Primaria construita de A.E. Martinelli, care are in jurul sau patru sculpturi alegorice care reprezinta: Justitia, Curajul, Intelepciunea si Prudenta. Turnul Negru, gotic-renascentist, a avut rol de paza si de clopot). In apropiere, trebuie vizitat si Castelul Hluboka. Acesta a fost construit de Premysl Otakar II, fiind si preferatul regelui Carol IV. Ultimul proprietar a fost Adolph Schwarzenberg. Astazi este muzeu si gazduieste si Galeria de Expozitii a Boemiei de Sud.

Holasovice, un sat renascut de multe ori

Autocarul opreste langa un frumos Centru de Informare Turistica intr-un amurg linistit. Nicioalt frunza nu se misca. Totul pare intepenit. Noi, cei treizeci de jurnalisti din FIJET, care facem acest tur de informare in Boemia, facem cativa zeci de pasi si ajungem pe o pajiste verde, care are in mijloc un iaz cu pesti. In jur nici tipenie, doar case superbe in stil baroc rural, construite in sec. XVIII-XIX. Intr-una din laturi Capela Sf. Ioan Nepomuk, construita in anul 1755. Vorbim cu totii in soapta, parca sa nu deranjam linistea care ne apasa. Si totusi nu este nicio vietuitoare, niciun caine sau vreo pasare. O liniste inscrisa in listele Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO din anul 1998.

Povestea acestui sat din sudul Repuclicii Cehe, la 15 km vest de Ceske Budejovice, incepe din 1263, de la data primei mentiuni documentare. In 1292, regele Wenceslaus al II-lea, trece satul si alte bunuri in patrimoniul Manastirii Cisterciene Vyssi Brod, ramanand proprietea manastirii pana in 1848. Intre 1520 si 1525, satul a fost golit de ciuma bubonica. Numai doi locuitori au supravietuit. O coloana ridicata peste mormantul ciumei comemoreaza pe cei plecati. Manastirea repopuleaza satul cu colonisti din Bavaria si Austria. Populatia creste la 17. In 1895 existau 157 locuitori de origine germana si 19 cehi. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, satul a fost parasit, casele ramanand in conservare. Din 1990, satul este din nou locuit si restaurat in integralitate. Acum populatia este de 140 si se ocupa de turism. In luna martie, cand am poposit noi aici, nu era sezon, asa ca cele 120 de cladiri stateau singure si nu le pazea nici macar un caine.Senzatie, totusi, greu de descris in cuvinte, daca nu ajungi acolo.

Golden Apple a ajuns la Cesky Krumlov

alt

Trofeul „Marul de Aur” (OSCAR-ul in turism), care este decernat de FIJET pentru merite deosebite in turism, a ajuns, dupa ce a trecut si prin Romania de patru ori, intr-un oras medieval din Boemia de Sud, care merita din plin aceasta decoratie, mai ales ca face parte si din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Arhitectura si arta speciala, intalnita la tot pasul te poarta iarasi, ca si la Praga, intr-o lume de vis, dar care, intr-un anume timp, a existat aevea.

Orasul incepe sa se construiasca intr-o curba, sub forma de potcoava, a raului Vltava prin sec. XIII-lea si este resedinta Ducatului de Krumlov. Odata cu el se porneste si Castelul Cesky Krumlov, al doilea ca marime, dupa cel din Praga, care cel mai mare din Europa. In anul 1302, orasul si castelul apartine Casei de Rosenberg. Imparatul Rudolf al II-lea cumpara Krumlov si il da fiului sau Iulius de Austria. Imparatul Ferdinand al II-lea il da Casei de Eggenberg. Casa de Schwarzenberg il detine din 1719 pana in 1945, cand comunismul a pus capat proprietatilor.

In timpul perioadei comuniste, orasul Krumlov s-a degradat vizibil si, numai dupa 1989, a fost restaurat si adus la valoarea lui de alta data. Acum numarul turistilor este in continua crestere.

alt

Este o destinatie foarte populara pentru turistii din Germania si Austria, dar a fost foarte bine promovat in China si Japonia, de unde vin mereu mii de admiratori al Evului Mediu european. Si nu pleaca dezamagiti.

Castelul Cesky Krumlov are in interiorul sau o gradina Rococo, are un pod extensibil peste o vagauna, o fantana. Biserica Sf. Vitus, care dateaza din sec. XV-lea este construita in stil gotic. In castel se pastraza un imens teatru in stil baroc, construit in 1680 si renovat cu echipamentul epocii, in anul 1765. Doar cateva teatre de curte, functionale cu astfel de masini de scena, decoruri, recuzita, mai exista in lume.

altaltalt

Si in acest orasel medieval, unde voia buna este la ea acasa, daca te plimbi linistit cu aparatul de fotografiat la ochi, iti vine foarte greu sa nu vrei sa iti imaginezi ce se intapla pe strazile sale mici si foarte bine pietruite. Nu poti sa nu te gandesti ce intrigi se teseau, ce povesti de dragoste sau de ce sarbatori se bucurau locuitorii orasului. O astfel de surpriza ne-a pregatit si colegul nostru ceh Miroslav Navara la Hotelul Ruze. O seara cu muzica si costumatie Renascentista. Mancarea adecvata pe blaturi de lemn si pocale cu vin numai bine sa nu ne mai trezim usor, pentru drumul nostru de intoarcere. Amintirile le-am luat totusi cu noi si vi le redam, cu multumiri lui Miroslav, pentru tot acest turneu de exceptie in tara lui.

Victor Radulescu

Sursa:http://www.saptamanaturistica.ro