Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.
Destinațiile FIJET România 2024 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (15-18 februarie 2024), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 1, Rimetea, jud. Alba.
Rimetea
Pentru că fostul burg atestat documentar la 1257, unde s-au contopit două etnii (sași și secui) și două bresle (mineri și fierari) care trăiau din scormonitul Apusenilor după minereu de fier și bătutul cu barosul în metalul încins, deține, mult înaintea Reșiței sau Hunedoarei, titlul de prim centru siderurgic medieval al Transilvaniei și principal fabricant de unelte/utilaje agricole al regiunii, pînă la decăderea mineritului prin epuizarea zăcămintelor din secolul al XIX-lea.
Pentru că în Rimetea există cea mai veche moară de apă încă funcțională din Apuseni (1752), cea mai veche casă precis databilă din spațiul carpatin (1668) și, mai ales, un proiect de restaurare și conservare cu reguli stricte.
Pentru că satul ardelean în care, vara, soarele răsare de două ori (o dată prin rîpa masivului Piatra Secuiului, a doua oară de după creastă) a primit, în 1999, ca recunoaștere a esteticii sale deosebite, primul și singurul premiu Europa Nostra acordat unei localități rurale românești de către Comisia Europeană pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic.
Pentru că oamenii din Rimetea au început să trăiască (bine) din turism. E lesne vizibil, după magazinele cu suveniruri, multitudinea de bufete rustice cu cîteva bănci și scaune în față și cele 20-30 de pensiuni de două și trei margarete.
(Grig Bute)
Pe mine zona m-a cucerit. Este un loc în care timpul pare că încremenește, locul ideal unde turistul se poate conecta cu tradițiile și istoria.
Rimetea a fost un bogat centru minier și meșteșugăresc, iar Muzeul Etnografic din sat reconstituie o bună parte din istorie. Prelucrarea fierului, pictura pe mobilă și ornamentele complexe și viu colorate ale portului popular local cu multe influențe străine sunt la loc de cinste în acest muzeu situat în clădirea Primăriei.
Arhitectura caselor din Rimetea este unitară, excelent conservată de-a lungul anilor. Casele albe cu obloane verzi și flori la ferestre valorifică patrimoniul cultural local. Cea mai veche casă datează din 1668.
Aici am mai vizitat și Moara de apă care poate fi comparată cu un adevărat muzeu. A fost construită în 1752 și este găzduită de un localnic cu o pasiune pentru obiecte vechi. E ca o incursiune în timp: ustensile de morărit și alte utilaje folosite pe vremuri îi așteaptă încă acolo atât pe turiști cât și pe băștinașii zonei care le mai folosesc ocazional.
De la Piatra Secuiului turistul are parte de o panoramă superbă asupra localității, dar Rimetea se poate admira și din Cetatea Trascăului, situată în satul vecin Colțești. O oprire la Conacul Secuiesc din apropiere e binemeritată la final de zi.
(Liliana Boioglu)
Destinație propusă de Liliana Boioglu, jurnalist economic și de turism BizPLUS / GoNEXT, și Grig Bute, jurnalist de turism Cațavencii și Ora de Turism (otur.ro)