Site icon Clubul Presei de Turism

Destinațiile FIJET România 2024. Locul 7: Vânători-Neamț

Zimbru la Vânători Neamț. FOTO Arhiva FIJET România

Zimbru la Vânători Neamț. FOTO Arhiva FIJET România

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Destinațiile FIJET România 2024 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (15-18 februarie 2024), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 7, Vânători-Neamț, județul Neamț, pentru Rezervația de zimbri din Parcul Natural Vânători-Neamț.

Vânători-Neamț

Dragă cititorule și iubitorule de drumeții, comuna Vânători-Neamț, așezată sub streașina străvechii Cetăți a Neamțului, este leagăn al valorilor spirituale, culturale, istorice, tradiționale și naturale românești. Spiritualitatea zonei se remarcă la fiecare pas. Vei întâlni aici 4 mănăstiri și 9 schituri. Măn. Neamț, este, de departe, destinația cu cea mai mare încărcătură spirituală, și istorică. Monahismul nemțean a cunoscut un mare avânt duhovnicesc încă de pe timpul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Arta sculpturii în lemn, pictura, sau arta miniaturală de aici, sunt vestite în toată lumea creștină.

Viața duhovnicească și culturală de la Neamț a înflorit în perioada în care mănăstirea a fost condusă de marele stareț, Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi. Tot de la Neamț, iubite călătorule, în prima parte a secolului trecut, a pornit spre veșnicie Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, cel mai cunoscut și iubit sfânt român, care a devenit călugăr în Mănăstirea Neamț, de unde a plecat spre Țara Sfântă în Hozeva, iar de acolo către Cer.

Mănăstirea Neamț este foarte cunoscută nu doar strălucitei sale istoricii, ci și datorită multor minuni săvârșite de icoana Maicii Domnului, „Îndrumătoarea”. dăruită lui Alexandru cel Bun de către împăratul bizantin, Ioan al VIII-lea Paleologul, în 1429. În jurul mănăstirii, se găsesc și schiturile: Vovidenia, Pocrov, Icoana nouă, Icoana veche, Cărbuna și Braniște. La Vovidenia, se află o casa arhierească, construită de Mitropolitul Bucovinei, Visarion Puiu, loc în care a locuit și cunoscutul romancier Mihail Sadoveanu. Măn. Secu, ctitorie a boierului Nestor Ureche și Măn. Sihăstria, unde au viețuit mari călugări Pr. Cleopa, Pr. Paisie Olaru, și Pr. Ioanichie Bălan, completează lista. Comuna este ocrotită Sfânta Teodora de la Sihla, care a viețuit într-o peșteră retrasă în munți.

Zona este foarte generoasă și cu iubitorii de natură căci în 1999 a fost înființat „Parcul Natural Vânători-Neamț”. Încă din 1968, vedeta principală este “zimbrul european”, ce poate fi întâlnit, atât în semi-libertate în Zimbrăria „Dragoș Vodă, cât și în libertate în zona Parcului. În semn a apreciere a unicității lui, cu ocazia – Zilei mondiale a rezervațiilor naturale, Romfilatelia e editat o emisiune filatelica cu subiectul zimbrul carpatin. Suntem îndreptățiți să numim comuna noastră – Inima ținutului Zimbrului.

Ecoturismul și cicloturismul se îmbină și ele în mod armonios cu turismul cultural-religios. Găsim aici, prin codrii Neamțului, cei pe care i-a descris Calistrat Hogaș, trasee amenajate pentru traking și pentru plimbări pe biciclete. Gastronomia e la ea acasă. Mâncărurile moldovenești te duc cu gândul la amintiri din copilărie și casa bunicilor! În Vânători-Neamț se află Muzeul Satului, unde găsim obiecte tradiționale vechi, țărănești, și „Casa Muzeu a meșterului popular Vasile Găman”. Vânătorenii își păstrează cu demnitate tradițiile și obiceiurile, organizând festivaluri prin intermediul cărora oaspeții, se pot bucura împreună cu localnicii de bucate alese, cântec, joc și voie bună.

Dragă cititorule, nu ți-am spus chiar tot ce se află pe raza comunei Vânători-Neamț. Multe alte valori spirituale, culturale și tradiționale le vei afla la noi în zonă. Nu uita că suntem vecini cu Humuleștii lui Creangă și cu micul Târg al Neamțului. De aceea te așteptăm cu drag să vii sau să revii la Vânători-Neamț – Inima ținutului Zimbrului!

Destinație propusă de Valentin-Lucian Beloiu, doctor în Sociologie, călător și fotograf

Zimbru la Vânători Neamț. FOTO Arhiva FIJET România
Exit mobile version