Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din România, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.
Ce ne propunem noi, membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, cu acest proiect este să atragem atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2023. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (23-26 februarie 2023), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Începem astăzi cu locul 10, Durău.
Durău
Cătun-stațiune turistică montană (bioclimat tonic-stimulent, funcționează tot timpul anului), Durău se situează în județul Neamț și este parte a satului Ceahlău, reședința comunei Ceahlău. Situată la poalele masivului Ceahlău (pe versantul de nord-vest al acestuia), la o altitudine de 780-800 metri, și de jur-împrejurul Mănăstirii Durău, stațiunea se află la o distanță de nouă kilometri de lacul de acumulare Izvorul Muntelui de pe râul Bistrița. În Durău există patru hoteluri (clasificate cu două și trei stele), numeroase pensiuni turistice și un centru de conferințe aparținând Bisericii Ortodoxe Române.
În arealul și vecinătatea Durăului se află numeroase obiective de interes turistic, istoric și cultural:
*Parcul Național Ceahlău (care include rezervațiile Cascada Duruitoarea și Polița cu Crini, vârfurile Toaca și Ocolașul Mare), ariile naturale Piatra Teiului și Lacul Izvorul Muntelui.
*Ansamblul Mănăstirii Durău (Biserica „Buna Vestire”, pictată de Nicolae Tonitza, casa mitropolitului Veniamin Costachi, casa monahului Varahil Moraru, stăreția, clopotnița de zid și clopotnița de lemn), construcție de secol XIX, monument istoric.
*Biserica din lemn „Sf. Voievozi” din Bistricioara, construcție de secol XVIII, monument istoric.
*Ansamblul schitului „Sf. Ana” (biserică din lemn și turn-clopotniță) din Ceahlău, construcție din secolele XVIII-XIX, monument istoric.
*Ansamblul fostului schit Hangu (Biserica „Pogorârea Sf. Duh”, ruinele palatului cnejilor și zidul de incintă) din Ceahlău, construcție din secolele XVII-XIX, monument istoric.
*Teatrul Sătesc „Ion Calinderu” (azi, muzeu) din Bicaz, construit între 1908 și 1912, monument istoric.
Destinație propusă de Puiu Nistoreanu, profesor universitar ASE, Facultatea de Business și Turism, redactor revista CACTUS