Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.
Destinațiile FIJET România 2025 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2025.
Până la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (20-23 februarie 2025), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 9: Timișoara.
După ce Timişoara a câştigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2023, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş îşi propune acum dobândirea titlului ‘Banat – Regiune Gastronomică a Europei 2028’. Asociaţia, alături de antropologul culinar Caius Ovidiu Merşa, vor pune accentul pe multiculturalitatea gastronomică a regiunii, astfel încât, atunci când cineva întreabă ce mâncare specifică locului i se poate servi, răspunsul să fie: ‘Avem meniu sârbesc, unguresc, românesc, italian, franţuzesc sau altele’. Merşa, unul dintre iniţiatorii proiectul intitulat ‘Culinaria Banatica’ pentru promovarea şi regăsirea filonului de gastronomie bănăţeană, demarat acum doi ani, spune că bucătăria din Banat este, în opinia sa, prima bucătărie fusion din Europa.
Dincolo de acest mix gastronomic şi de amestecul de etnii, religii şi limbi vorbite, Timişoara continuă să fie un loc unde evenimentele culturale de amploare nu s-au oprit după maximul înregistrat în cursul anului 2023. Amintim, de exemplu, expoziţia „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”, de la Muzeul Național de Artă Timișoara, sau Bienala Art Encounters, ediția a VI-a, care va avea loc în perioada 16 mai – 29 iunie 2025.
Timișoara este și cea mai proaspătă câștigătoare din România a prestigiosului trofeu Mărul de Aur / Golden Apple, acordat de către FIJET World, în anul 2023.
Destinație propusă de Eugen Cojocariu, redactor Radio România Internațional, membru FIJET România.