Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.
Destinațiile FIJET România 2025 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2025.
Până la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (20-23 februarie 2025), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 7: Arieșeni, județul Alba.
Arieșeni este o stațiune situată în inima Munților Apuseni, un loc unde natura se îmbină perfect cu tradițiile și ospitalitatea locală.
Arieșeni, pe o rază de 40 kilometri, oferă multe: cascade și izbucuri, peșteri, chei și vârfuri montane, mănăstiri, dar și Casa Memorială Avram Iancu, muzee și ateliere meșteșugărești care pǎstrează vie istoria Apusenilor.
Printre atracțiile principale se numără Peștera Scărișoara, faimoasă pentru gheața veche de mii de ani, Peștera Poarta lui Ionele, cu portalul ei gigantic și legenda cu haiduci. Un alt punct de atracție este râul Arieșeni, care străbate zona și creează peisaje pitorești.
Mai poți vizita Cascada Pişoaia, Cascada Evantai, Cascada Pătrăhăițeşti, Cascada Vârciorog, dar și chei sălbatice cu puncte de belvedere – Cheile Galbenei, Cheile Arieșului, Cheile Ordâncușii.
Inedit este și obiectivul “Dealul cu Melci”, unde poți observa cu ușurință cochilii de melci de diferite forme și mărimi pietrificați în stânca cenușie în urmă cu foarte mulți ani. Nu departe de Arieșeni poți admira Groapa Ruginoasă, rezervație naturală de tip geologic din Parcul Natural Apuseni, care impresionează prin peisajul său unic; e ca o rană vie în trupul muntelui creată prin eroziunea torențială de argile roșii.
Iarna, în zonă sunt două pârtii de schi populare, Vârtop și Piatra Grăitoare, ideale pentru sporturi de iarnă (schi, snowboard), cu facilități moderne.
Gastronomia locală este un alt punct forte, cu preparate tradiționale din zona Apusenilor, precum sarmalele, balmoşul moțesc, plăcintele cu brânză sau vișine și cozonacii proaspăt scoși din cuptor.
Arieșeni este o destinație care oferă o experiență completă de vacanță, indiferent de sezon, cu un potențial mare de dezvoltare sustenabilă, având în vedere atractivitatea sa în creștere și diversificarea continuă a ofertei turistice. Stațiunea este perfectă pentru turiștii care doresc o vacanță activă, dar și pentru cei care vor să se relaxeze în mijlocul naturii.
Destinație propusă de Liliana Boioglu, jurnalist economic și de turism BizPLUS / GoNEXT, membru FIJET România.