Academia FIJET a Tinerilor Jurnaliști de Turism, Tunisia, 3 – 9 septembrie 2023

Tunisia găzduiește, în perioada 3 – 9 septembrie, Academiei FIJET a tinerilor jurnaliști de turism. La ediția din acest an, care are ca temă turismul durabil, participă 16 studenți din Croația, Egipt, Franța, Maroc, Spania, România și Tunisia. România este reprezentată la această ediție a Academiei FIJET de Emilia Batros, Radu George Baciu și Tudor Alexandru Panait.

Monumentul Independenței din Tunis
Monumentul Independenței din Tunis

Prima zi a Academiei s-a desfășurat la Tunis unde lectorii și studenții au fost primiți de ministrul tunisian al turismului, Mohamed Moez Belhassine. Cu 1.300 de km de zonă costieră şi cu multe situri arheologice, Tunisia este o ţară în care turismul are o contribuţie importantă la produsul intern brut, de peste 16 procente în anii de dinaintea pandemiei. Cu acest prilej, responsabilul guvernamental a subliniat importanța turismului pentru dezvoltarea economică a Tunisiei, anul trecut fiind înregistrați peste 6 milioane de turiști. Cu o strategie coerentă, ministerul turismului din Tunisia își propune ca, până în 2035, să crească numărul sosirilor la 15 milioane de turiști și, in același interval de timp, să crească de 4 ori veniturile din turism.

Sidi Bou Said
Sidi Bou Said

După prima zi, Academia FIJET și-a mutat cartierul general la Hammamet care alături de Soussa și Monastir reprezintă cele mai populare stațiuni tunisiene de la Marea Mediterană. Președintele FIJET, Tijani Haddad, le-a vorbit cursanților despre istoria presei de turism și despre obiectivele. Pe agenda Academiei au fost câteva teme interesante de la ”Cum să scrii un reportaj” la „Importanța industriei ospitalității în dezvoltarea turismului sustenabil” sau la o temă de actualitate, „Impactul războaielor asupra turismului durabil”. Reuniunile sunt organizate în sistem hibrid, o parte dintre lectori participând online. Doamna prof. dr. Gabriela Țigu, decan al Facultății de Business și Turism a Academiei de Studii Economice din București, le-a vorbit cursanților despre „Turismul durabil și rolul tinerilor în turismul durabil”. Reuniunile au alternat cu vizitarea unor atracții turistice precum situl arheologic Uthina sau Sidi Bou Said, o așezare romantică situată pe un promontoriu cu vedere la Marea Mediterană, cu cafenele și restaurante cu terase, cu mici galerii de artă și cu magazine de artizanat. (autor – Radu Baciu, foto – Tudor Panait)