Academia Tinerilor Jurnaliști – Tanger, 24 – 31 iulie 2022

Academia Tinerilor Jurnaliști, un program de formare a celor tentați să descopere tainele industriei ospitalității, inițiat în urmă cu peste 10 ani, continuă în acest an la Tanger, în Maroc. Conform președintelui Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, Tijani Haddad, peste 100 de tineri jurnaliști au beneficiat de acest program de formare în edițiile organizate până acum în Slovacia, Slovenia, România, Turcia, Tunisia, Bulgaria, Maroc, Cipru şi Croaţia.

Președintele FIJET, Tijani Haddad, a indicat că scopul acestei academii este de a oferi tinerilor jurnaliști oportunitatea de a trăi experiențe practice în ateliere de specialitate, de a lucra cu jurnaliști cu experiență, de a întâlni și de a face schimb de idei cu profesioniști ai turismului, precum și de a beneficia de îndrumare și de vizite în mai multe locuri și obiective turistice din țara organizatoare.

Ediția din acest an este organizată de Asociația Marocană a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, AMJET în colaborare cu Institutul Superior Internațional de Turism din Tanger și sub patronajul Ministerului marocan al Turismului, Meșteșugurilor și Economiei Sociale și Solidare.  Conducătoarea acestui minister, doamna Fatim-Zahra Ammor a subliniat că o astfel de inițiativă trebuie încurajată deoarece are ca scop promovarea rolului turismului, jurnalismului şi profesiei de jurnalist specializat în turism. Pe de altă parte, președintele Asociației Marocane a Jurnaliştilor și Scriitorilor de Turism, Najib Senhadji, a declarat că organizarea la Tanger a Academiei Tinerilor Jurnalişti este considerată un important eveniment turistic și cultural.

În programul ediției din acest a Academiei Tinerilor Jurnaliști figurează vizite în orașe situate în apropiere de Tanger și de strâmtoarea Gibraltar, precum Tetouan, Asilah, Chefchaouen, ocazie cu care participanții au posibilitatea de a se familiariza cu cultura locală și de a discuta cu profesioniști ai turismului. Pe de altă parte, cursanții, care sunt studenți sau jurnaliști la început de carieră, vor realiza materiale despre locurile pe care le vor vizita, materiale ce contribuie la promovarea turistică a țării care organizează Academia.

Președinta Academiei Tinerilor Jurnaliști, Sema Kutlu, a menționat că prelegerile sunt susținute, ca de   obicei, în limba engleză de profesori de specialitate și de jurnaliști experimentați, printre ei numărându-se jurnalistul român Adrian Boioglu. Doamna Sema Kutlu a considerat că, pentru tineri participanți, programul generos al acestei ediții este o oportunitate pentru a asista la cursuri și pentru a face activități legate de turism și de jurnalismul de specialitate.

 

Această ediție a Academiei Tinerilor Jurnaliști, organizată după doi ani de restricții cazate de pandemie, arată determinarea Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism și a asociațiilor naționale de a promova turismul și jurnalismul de turism. Prin astfel de inițiative creative, precum Academia Tinerilor Jurnaliști, FIJET dorește să consolideze rolul mass media, într-o atmosferă de fraternitate, cooperare si pace.