Apariție editorială: „Înger de piatră” – Iustin Mihailov

Doctorul Iustin Mihailov, membru al Clubului Presei de Turism FIJET România, își lansează romanul „Înger de piatră”. Evenimentul are loc sâmbătă, 2 octombrie 2021, ora 17:30, în Sala Eminescu, Hotel Traian din Iași.

Romanul Înger de piatră al medicului Iustin Mihailov din Iași, apărut recent la Editura Revistei Timpul Iași se bazează pe un caz real și urmărește destinul unui tânăr plecat din România pe meleaguri străine, asemenea multor conaționali, spre a dobândi un trai mai bun, atât pentru el, cât și pentru familia sa. De meserie cioplitor în piatră se școlește în Italia, la atelierul unui maestru, pentru a munci mai apoi în Franța. Este urmărit de dorința depășirii condiției de simplu muncitor și de a realiza ceva cu adevărat durabil. În căutarea inspirației pentru o lucrare măiastră trece prin ispite și încercări într-o dragoste nefericită și o înstrăinare de restul familiei rămase acasă. După ce află adevărul pământean, dar și cel divin revine acasă pentru a se împăca cu cei dragi și cu sine însuși, condensându-și întreaga viața într-o singură zi. Eliberat de povara sufletească, se întoarce spre un Dumnezeu uitat și crează o operă de răsuflare celestă, un Înger de piatră, dar imediat piere într-un straniu accident de circulație și va trece într-o altă dimensiune. De aici va trece în visele surorii sale, modelul pentru chipul Îngerului și o va ghida pe drumul descifrării morții sale. Abia apoi își va găsi pacea eternă. Prezentată într-o prestigioasă revistă internațională de artă, sculptura îi va aduce recunoașterea postmortem a întregii lumi și îi va asigura nemurirea.

Romanul folosește mituri autohtone și pilde biblice, abundând de simboluri și metafore profunde. Se înfruntă binele cu răul, apare tema mioritică a prevestirii și seninătății în fața morții, jertfa creației, întoarcerea fiului risipitor, combinarea materialismului și paranormalului, existența vieții de după moarte, apropierea de Dumnezeu. Protagonistul cărții este un om obișnuit care își urmează cu perseverență idealul, convins că trebuie să lase în urmă un semn al pelerinajului său pe acest pământ. Astfel, oricare dintre noi ne putem închipui ca fiind eroi de roman, dacă avem visuri și luptăm ca ele să devină realitate. Mesajul este cât se poate de simplu și de uman. Trebuie să-ți trăiești viața cu toată intensitatea, marcând-o cu elemente de reper pentru amintire: o casă, un copil, o operă sau fie doar fapte bune. Cartea merită citită pentru că îndeamnă la reflecții asupra felului cum ar trebui să ne organizăm acest voiaj efemer numit viață.