O țară bogată în istorie și tradiție, Cambodgia a fost unul dintre cele mai mari imperii ale lumii, Imperiul Khmer, care și-a atins apogeul între secolele al 12-lea și al 14-lea.
În Cambodgia am petrecut două săptămâni extraordinare, descoperind cultura locală, vizitând celebrele temple din Angkor și făcând voluntariat la o școală din zona rurală.
Deși planurile noastre inițiale erau de a sta în Cambodgia doar o săptămână, ne-am îndrăgostit rapid de această țară frumoasă și de localnicii prietenoși și am hotărât să extindem vizita cu o săptămână.
Prima oprire a fost, desigur, Siem Reap, orașul situat cel mai aproape de faimosul complex Angkor. Aici am petrecut 5 zile și am decis să nu intrăm direct ‘în miezul acțiunii’ cu vizitarea templelor, ci să petrecem prima zi pentru a explora orașul și a vedea Muzeul Naţional Angkor, care prezintă istoria Imperiului Khmer.
Am ales biletul de 3 zile pentru templele de la Angkor, durată ideală pentru a le vizita pe îndelete, dar turiștii pot opta și pentru bilete de o zi sau 7 zile. Puteți alege între circuitul mic și circuitul mare, care includ diferite temple. Noi am optat pentru circuitul mic în prima zi, cel care trece pe la Angkor Wat, templul principal, iar dacă aveți o singură zi la dispoziție, vă sfătuim să alegeți această variantă. Celelalte temple incluse în acest program sunt Bayon, Baphuon, Ta Keo, Ta Prohm și Banteay Kdei, dar puteţi vedea şi Terasele Elefanților şi Terasele Regelui.
Circuitul mare, pe de altă parte, include templele mai îndepărtate de Angkor Wat și a fost traseul nostru în cea de-a doua zi. Templele vizitate aici sunt mai puțin aglomerate și vă oferă mai multă libertate de a explora pe cont propriu.
În cea de-a treia zi, am ales să ne îndepărtăm de Siem Reap la aproximativ 20 de kilometru și am vizitat Templele Roluos. Această experiență a fost sub așteptările noastre, deoarece am vizitat doar 3 temple, dintre care unul era în reparație. Pe lângă aceste circuite, câteva experiențe ce merită încercate sunt vizionarea răsăritului la Angkor Wat și a apusului de pe Phnom Bakheng, dar este important să ajungeți devreme să prindeți un loc bun de priveliște, deoarece aceste atracții pot deveni foarte aglomerate.
Următoarea destinație din Cambodgia a fost Battambang, un oraș pe care nu planificam inițial să îl vizităm. Cu toate acestea, am descoperit o oportunitate incredibilă de voluntariat și am hotărât să deviem de la plan și să acceptăm. Astfel, am devenit profesori timp de o săptămână și am predat engleză copiilor din medii defavorizate la școala AKD. În timpul liber petrecut în Battambang, am explorat orașul, cu contrastele sale, de la bulevarde moderne la arhitectură veche colonială. Principalele atracții sunt trenul de bambus, un mod unic de transport, peșterile liliecilor și peșterile în care regimul dictatorial Khmer Rouge a omorât mii de persoane, o experiență cu un puternic impact emoțional.
Phnom Penh, capitala Cambodgiei, a fost următoarea și ultima oprire în această țară. Orașul ne-a depășit așteptările; ne-am bucurat de plimbările pe lângă râul Mekong, prin parcuri, temple și să admirăm monumente istorice. Principalele obiective turistice sunt Palatul Regal, Muzeul Național al Cambodgieil, Muzeul Genocidului Tuol Sleng, respectiv The Killing Fields (Choeung Ek Genocidal Centre) aflate la 15 kilometri distanță de oraș. Ultimele două sunt situri istorice cu un foarte puternic impact emoțional, deoarece arată ororile și teroarea din timpul regimului genocidar al Khmerilor Roşii (1975-1979). De asemenea, o vizită în Phnom Penh nu este completă fără admirarea apusului de pe unul dintre faimoasele ‘rooftops’.
Așa s-a încheiat aventura noastră în Cambodgia, o țară bogată în istorie și cultură, care trebuie vizitată măcar o dată în viață.
(text și foto Maria Cojocariu şi Răzvan Calcan)