Tunisia a găzduit, în perioada 23 – 29 octombrie, Congresul Federației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, FIJET. Anul trecut, Tunisia a fost vizitată de peste 6 milioane de turiști. Cu 1.300 de km de zonă costieră şi cu multe situri arheologice, Tunisia este o ţară în care turismul are o contribuţie importantă la produsul intern brut, de peste 16 procente în anii de dinaintea pandemiei. De altfel, la ceremonia oficială de deschidere a congresului FIJET, organizată la Tunis, ministrul de resort, Mohamed Moez Belhassine, a subliniat importanța turismului pentru dezvoltarea economică a Tunisiei. Cu o strategie coerentă, ministerul turismului din Tunisia își propune ca, până în 2035, să crească numărul sosirilor la 15 milioane de turiști și, in același interval de timp, să crească de 4 ori veniturile din turism.
Tot la ceremonia de deschidere a Congresului FIJET, organizată la Hotelul Sheraton din Tunis, președintele FIJET, Tijani Haddad, a menționat faptul că asociația jurnaliștilor si scriitorilor de turism are 68 de ani de existență și că membrii acesteia au avut, de-a lungul istoriei sale, o importantă contribuție la promovarea turismului la nivel global. Din cauza recentei pandemii sau a unor evenimente cu impact internațional, FIJET nu a putut organiza congresul în fiecare an de la înființare.
Președintele FIJET, Tijani Haddad, despre cea de a 63-a ediție a Congresului jurnaliștilor și scriitorilor de turism: „În primul rând, aș spune că aproape în fiecare an FIJET a organizat un congres internațional. Suntem invitați într-o țară în care este o organizație FIJET. De data aceasta s-a întâmplat în Tunisia, pentru că Tunisia este o destinație turistică foarte importantă. Și, desigur, Tunisia are nevoie, aș spune, de puțin mai multă promovare a turismului. Și de aceea am invitat jurnaliștii la congresul internațional FIJET. Și cred că a fost o ocazie foarte bună pentru Tunisia să își facă noi prieteni din lumea presei. La acest congres, bineînțeles, au participat un număr mare de jurnaliști și scriitori de călătorii, care au au avut ocazia să viziteze multe situri arheologice, muzee și multe alte atracții turistice. Unele dintre aceste obiective din Tunisia trebuie văzute, trebuie vizitate de turiști! Am avut reuniunea noastră de deschidere, prezidată chiar de ministrul tunisian al turismului, la care au participat multe personalități. Am mai avut întâlnirea noastră, a președinților asociațiilor naționale afiliate și a biroului executiv, pentru a stabili agenda anului următor și destinațiile care vor primi trofeul Mărul de Aur, pentru reuniunile noastre, ale comitetului executiv, a președinților asociațiilor naționale și pentru congresul din 2024.”
La reuniunea președinților asociațiilor naționale afiliate a fost luată decizia ca, în 2024, FIJET să acorde trofeul „Mărul de Aur” regiunii Pieria din Grecia și insulei Korcula din Croația. Cel mai recent trofeu „Mărul de Aur” și, totodată, unicul din acest an a fost acordat de FIJET în luna martie orașului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023. Următorul congres FIJET va fi organizat în toamna anului viitor la Olympia, în Grecia.
În perioada congresului, jurnaliștii FIJET au vizitat muzee, situri arheologice și stațiuni aflate în topul destinaţiilor turistice ale Tunisiei. Una din marile atracţii turistice este Muzeul Național Bardo, din capitala țării, unde se află peste 5 mii de metri pătrați de mozaicuri adunate din siturile arheologice ale Tunisiei. După un indelungat program de renovare, muzeul a fost redeschis în urmă cu 6 luni. O noutate pentru vizitatori este expunerea unui tezaur de 1648 de monede de aur din perioada romană, descoperite intr-un sit arheologic din estul țării.
Participanții la Congresul FIJET au vizitat, de asemenea, celebrul amfiteatru roman de la El Jem, al treilea din lume ca dimensiune. În prezent este folosit pentru spectacole, reconstituiri istorice și chiar pentru un festival de muzică clasică, în scopul de a atrage cât mai mulți vizitatori. Amfiteatrul de la El Jem este pe lista patrimoniului cultural UNESCO din 1979 și, totodată, pe lista marilor atracții turistice ale Tunisiei.
În programul Congresului FIJET au mai figurat vizite în orașul Mehdia, precum și în stațiunile Hammamet și Soussa de pe țărmul Mediteranei. Nu în ultimul rând, trebuie menționată vizita la Oudhna, un sit arheologic pus în valoare datorită insistențelor jurnaliștilor de turism din Tunisia, care, în urmă cu peste trei decenii, au dus o campanie de conştientizare în rândul guvernanţilor a importanţei acestui obiectiv.
La Congresul FIJET organizat în Tunisia a participat și o delegație a Clubului Presei de Turism FIJET România, alcătuită din Ștefan Baciu, Petru Frăsilă și Valentin Beloiu.