Descoperind Tunisia prin Academia FIJET

Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme, cunoscută drept FIJET, este o organizație mondială de jurnaliști, scriitori, bloggeri sau alte tipuri asemănătoare de specialiști care împreună promovează turismul cu ajutorul diverselor programe tematice. În ediția acestui an a Academiei FIJET, un program specializat în dezvoltarea abilităților tinerilor jurnaliști pentru a-și îmbunătăți cunoștințele despre turism și jurnalism, 16 participanți din România, Croația, Tunisia, Turcia, Spania, Franța, Maroc și Egipt s-au adunat pentru a descoperi misterele Tunisiei.

Tunis

 Începând această aventură în vibranta capitală, Tunis se introduce ca fiind un bogat oraș cultural, plin de culori vii ce stârnesc curiozitatea vizitatorilor atât prin tradițiile și obiceiurile acestui loc, cât și prin istoria sa misterioasă. Un adevărat dar pentru turiști a fost frumusețea arhitecturii palatelor regăsite în această zonă („dar” în limba arabă însemnând „palat”). „Fațada oarbă” împreună cu „balcoanele însărcinate”, oferă locatarilor intimitatea de care au nevoie, dar în același timp și siguranță. De asemenea, elementele distinctive ale porților acestor palate invită vizitatorii la un spectacol de istorie prin fiecare fragment al acestora, majoritatea fiind adăugate pentru a arăta respectul față de religia islamistă.

Un alt element original și spectaculos al arhitecturii caselor tunisiene este acoperișul. Pentru a profita de resursele naturale, locuitorii Tunisiei și-au construit casele în așa fel încât să fie în contact direct cu lumina naturală a soarelui și aerul prospăt, dar și cu apa de ploaie pe care aceștia o colectează în rezervoare de apă. În comparație cu practicile arhitecturale ale caselor din Tunisia, piețele tradiționale, ce găzduiesc ateliere de producere a parfumurilor, a pălăriilor, covoarelor sau cuprului, sunt aproape total acoperite, pentru ca vizitatorii să se poată adăposti de căldura toropitoare, dar și să profite de lumina naturală a soarelui.

Unul dintre elementele reprezentative ale Tunisiei este Chechia, pălăria roșie tradițională din lână ce oferă culoare Tunisiei. Aceasta este produsă în piețele tradiționale de către meșteșugari talentați, procesul de fabricație fiind alcătuit din șase pași. Aceste produse, introduse de către refugiații andaluzieni atunci când au venit în Tunisia în timpul secolului al 15-lea, sunt croșetate mai întâi de către femei, apoi lăsate în apă fierbinte timp de 17 ore. În acest timp, pălăria croșetată se micșorează, urmând a fi trimisă la vopsit și mai apoi periată pentru a ajunge în forma finală. Acest proces elaborat de obținere a simbolului tunisian se încheie cu călcarea pălăriilor în funcție de resursele atelierului, de la un instrument tradițional din lemn care presa materialul, până la fierul de călcat din ziua de astăzi, ce îndeplinește aceeași funcție.

 Pe lângă producerea acestor pălării, piețele tradiționale găzduiesc și magazine de bijuterii, din care localnicii sau vizitatorii pot cumpăra cele patru elemente obligatorii pentru a le dărui miresei în ziua nunții: brățară, cercei, inel și lanț. În Tunisia, 90% din populație se căsătorește la sfârșitul verii, începutul toamnei.

 Cutreierând străzile orașului Tunis, o altă clădire atrage privirea turiștilor. Youssef Dey Mosque sau Moscheea turcească reprezintă un alt element distinctiv al orașului, în special al cartierului Medina. Construită într-o formă octogonală, diferită față de forma moscheelor tradiționale arabe care erau pătrate, aceasta avea rolul de loc de veci pentru guvernator și familia sa. În cultura arabă, pentru a-și exprima iubirea și respectul față de această religie, populația a construit în vârful fiecărei moschei trei cupole, urmate de o semilună. Aceste cupole resprezintă cele trei mari orașe din Islam, respectiv Mecca, Medina și Ierusalim, toate fiind orientate către cer, către Allah.

Sidi Bou Said

De asemenea, una dintre principalele atracții turistice ale Tunisiei, populară în rândul turiștilor internaționali, este orașul Sidi Bou Said. Cu un aer mediteranean, orașul oferă vizitatorilor o priveliște superbă în alb și albastru asupra Mării Mediteraneene. Acest oraș a devenit cunoscut datorită artiștilor, pictorilor și scriitorilor, cum ar fi Paul Klee și August Macke, ce au împărtășit imaginea orașului din ochii lor prin unicele și diversele opere de artă. Aici, vizitatorii pot savura tradiționalul ceai de mentă specific Tunisiei, în timp ce admiră peisajul în una dintre multele cafenele și restaurante din zonă, cum ar fi Cafe Sidi Chebaane.

Fostă colonie franceză ce acum se bucură de independența câștigată în urmă cu abia câteva decenii, Tunisia invită turiștii să descopere plajele mediteraneene, hotelurile luxoase și atmosfera vibrantă a orașelor încărcate cu secole de civilizație și cultură. Fiecare simbol al acestei țări conservă mistere și povești ce sunt pregătite să fie descoperite de către vizitatorii întregii lumi, invitându-i să deschidă poarta către fabulosul continent african. (Emilia BATROS)