Destinațiile FIJET România 2024. Locul 2: Vatra Dornei

Cazinoul Băilor din Vatra Dornei. FOTO Arhiva FIJET România
Cazinoul Băilor din Vatra Dornei. FOTO Arhiva FIJET România

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Destinațiile FIJET România 2024 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (15-18 februarie 2024), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 2, Vatra Dornei, jud. Suceava.

Vatra Dornei

Situată într-o depresiune intramontană din Carpaţii Orientali, la 110 km de municipiul Suceava, pe o rută feroviară şi rutieră care face legătura între Bucovina şi Transilvania, staţiunea Vatra Dornei este o destinație pentru cei care vin la cură balneară, dar și pentru cei care își doresc o vacanță activă, indiferent de anotimp.

Cu rucsacul în spate, pot fi parcurse trasee pe munții Suhard, Giumalău și Cãlimani. Plimbările cu bicicleta, zborul cu parapanta, tiroliana, coborările cu barca pneumatică pe apele repezi de munte fac parte din oferta de turism activ. Situată la circa 800 de metri altitudine, Vatra Dornei este atractivă și în perioada iernii datorită pârtiilor de schi la baza cărora se află zona centrală a staţiunii. Pe lângă aceste pârtii, mai există încă o pârtie cu o lungime de 3 mii de metri şi cu o diferenţă de nivel de 400 de metri unde sunt organizate competiţii oficiale ale sporturilor de iarnă.

Vatra Dornei este cunoscută, în primul rând, ca staţiune balneoclimaterică, datorită izvoarelor sale de ape minerale şi a aerului curat. Primele analize ale apelor minerale din zonă au fost făcute la începutul secolului al 19-lea, iar în 1845 a fost construit primul stabiliment balnear. Marea atracție era Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, clădire inaugurată la 10 iulie 1899, în prezența împăratului Franz Josef și a moștenitorul tronului, arhiducele Franz Ferdinand. În Cazinoul Băilor din Vatra Dornei erau săli de muzică, de lectură, de dans, de biliard, precum și o cafenea și, în pofida titulaturii, în interior niciodată nu au existat săli pentru jocuri de noroc. Investițiile Fondului bisericesc ortodox român al Bucovinei au dus la edificarea unei stațiuni balneoclimaterice de nivel european, Vatra Dornei fiind declarat oraș al Imperiului austro-ungar la 17 decembrie 1907.

Emblematicul edificiu al stațiunii s-a degradat în timp, fiind închis publicului înainte de Revoluția din 1989 și lăsat în paragină timp de foarte mulţi ani. În anul 2004 a fost retrocedat Fundației Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, însă lucrările de restaurare au început abia în 2019, datorită unui proiect cu finanțare europeană. Reinaugurarea Cazinoului a avut loc simbolic, în ziua de 28 noiembrie 2023, când s-au împlinit 105 ani de la adoptarea de către Congresul General al Bucovinei, reunit la Cernăuți a moţiunii privind Unirea Bucovinei cu Regatul României.

Redeschiderea Cazinoului Băi din Vatra Dornei este un mare câștig pentru turismul din Bucovina. Marea atracție este, cu siguranță, sala centrală, cu ornamente refăcute după imagini de epocă de artistul plastic Alexandru Siminic și pictate, cu migală, de renumitele încondeietoare de ouă din Ciocănești, Această bijuterie arhitectonică, asemănătoare cu cazinoul din Baden Baden. este pregătită să găzduiască spectacole și concerte, precum și expoziții. Este primul cazinou reabilitat în România după anul 1989.

Destinație propusă de Ștefan Baciu, redactor Radio România Internațional, președinte Clubul Presei de Turism – FIJET România