Destinațiile FIJET România 2024. Locul 8: Grădiștea de Munte

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Destinațiile FIJET România 2024 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (15-18 februarie 2024), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 8, Grădiștea de Munte, jud. Hunedoara, pentru Cetățile dacice din Munții Orăștiei.

Grădiștea de Munte

Pe o suprafață de 200 de km², Munții Orăștiei adăpostesc cel mai bogat complex de Cetăți dacice de pe teritoriul României. Fortificațiile de la Costești, Blidaru, Piatra Roșie, au fost concepute în vederea unui singur scop – protejarea marelui centru economic, politic și religios-cultural de la Sarmizegetusa Regia, ceea ce se poate observa în unitatea lor de construcție. Pensiunile din zonă, multe cu denumiri amintind de epoca dacilor, îşi primesc vizitatorii cu preparate tradiţionale din carne, dar şi vegetariene – într-o ofertă mult peste cea obişnuită în România, iar masa începe cu palincă şi afinată din partea casei! Peisajele superbe, aerul curat şi energia acestor locuri încărcate de istorie au caracter regenerator.

Destinație propusă de Ana Maria Cononovici, jurnalist Radio România Internațional