Dosar Congres FIJET Maroc 2018 – Muzeul Yves Saint Laurent din Marrakech

Aşezare multiseculară căutată de aventurieri şi învăluit de legende, Marrakech reprezintă astăzi cel mai important obiectiv turistic al Marocului. Două dintre obiectivele turistice se află pe strada care, deloc întâmplător, poartă numele celebrului creator de modă Yves Saint Laurent.

Una dintre cele două atracţii de pe această stradă este Grădina Majorelle, un spaţiu cu vegetaţie abundentă, creat în anii 20 ai secolului trecut de pictorul francez Jacques Majorelle şi salvat în anii 80 de la utilizarea acestuia pentru un proiect imobiliar de către Yves Saint Laurent. Acesta a cumpărat Grădina Majorelle împreună cu vila Oasis, unde celebrul designer a locuit împreună cu partenerul lui, Pierre Bergé.

Lângă grădina Majorelle a fost inaugurat, în octombrie 2017, muzeul Yves Saint Laurent, care au fost vizitat, până în decembrie 2018, de peste 800 de mii de turişti.

Ghidul Youssef Ait Hmad a spus: „Acest muzeu continuă povestea lui YS Laurent care a salvat grădina Majorelle. Trebuie să vedeţi arhitectura tradiţională a clădirii, iar în paralel trebuie să vedeţi, de asemenea, arhitectura contemporană. Trebuie să vedeţi un YSL în stare pură, pe care îl vedem în aşa-numita cutie neagră, cu întreaga lui poveste, cu inspiraţia de a crea modele, colecţiile şi, de asemenea, biografia. Biblioteca are exponate care amintesc de diferite persoane, de Pierre Bergé, Loulou de la Falaise, care era responsabilă cu accesoriile pentru colecţiile Yves Saint Laurent şi despre modelele care l-au inspirat pe designer.”

În sala de spectacole a Muzeului, vizitatorii pot urmări un film documentar despre viaţa lui Yves Saint Laurent în Marrakech. În cutia neagră, de fapt cel mai important spaţiu expoziţional, vizitatorii pot vedea o prezentare cronologică a creaţiilor vestimentare, unele chiar de inspiraţie marocană, precum şi fotografii ale unor celebre modele care le-au purtat. Lumina este difuză, sub spoturi fiind doar manechinele pe care se află creaţiile celebrului designer. Culorile se schimbă, la fel ca şi fondul muzical. Vizitatorii, dar mai ales vizitatoarele pot admira, sub câteva vitrine, bijuterii şi accesorii. Yves Saint Laurent a dispărut în iunie 2008, iar partenerul lui, Pierre Bergé, cu câteva săptămâni înainte de inaugurarea muzeului din Marrakech. (Ștefan Baciu)