Una dintre variantele de post-tour ale Congresului FIJET 2018 a fost vizitarea oraşelor imperiale (Fes, Meknes şi Rabat), capitale ale Marocului de-a lungul timpului alături de Marrakech şi care au multe obiective de patrimoniu mondial UNESCCO.
După o zi obositoare în autocar, de la Marrakech la Fes, am ajuns în această capitală fondată la sfârşitul secolului al VIII-lea şi unde se află una dintre cele mai vechi universităţi din lume, Al Quaraouiyine. Punctul principal de atracţie este Medina, oraş labirintic, cu 10.000 de străduţe, unele atât de înguste încât de abia trece o persoană. Am ţinut seama de sfatul ghidului local, să nu ne aventurăm singuri în labirint, pentru că nu mai găsim drumul spre ieşire, şi vă sfătuim insistent să faceţi la fel!
Poate cea mai spectaculoasă, dar neplăcută olfactiv a fost vizita la o tăbăcărie, unde mirosul pieilor tăbăcite, cuplat cu mirosul vopselelor aflate într-o curte interioară, în bazine de piatră, au pus la grea încercare turiştii, în pofida frunzelor de mentă oferite de gazde pentru a … drege busuiocul! De notat cartierul Mellah, unde trăiau înainte evreii din oraş. Merită menţionat că în Maroc arabii şi evreii au convieţuit paşnic.
Următoarea capitală a fost Meknes, care a avut perioada de glorie în secolul al XVII-lea. Poate cel mai interesant edificiu este Bab El Mansour, considerată cea mai frumoasă poartă de intrare într-o cetate din Maroc. Amintim şi mausoleul lui Moulay Ismail, singurul edificiu religios care poate fi vizitat de non musulmani.
Un interludiu interesant a fost vizita la Volubilis, cel mai important oraş roman din Maroc, fondat în secolul I î.H., ca şi în localitatea Moulay Idriss, care adăposteşte mausoleul fondatorului dinastiei Idriside, prima dinastie musulmană din Maroc.
În sfârşit, ultima capitală imperială (şi capitală a Marocului din 1912 până astăzi) Rabat, impresionează prin Palatul regal, mausoleul sultanului Mohammed V, Turnul Hassan, de secol XII, al cărui minaret a fost parţial distrus de marele cutremur de la Lisabona, din 1755, sau fortăreața (kasbahul) Oudaïa, aflată la gurile râului Bou Regreg, care se varsă în Atlantic şi desparte Rabatul de oraşul Salé. (Eugen COJOCARIU)