FIJET Croația i-a recompensat pe jurnaliștii care s-au remarcat prin articole în presa scrisă și online sau prin rubrici și emisiuni de radio și de televiziune dedicate turismului. Gala premiilor Marco Polo, ajunsă la cea de a 11-a ediție, a fost organizată joi, 9 decembrie, la Zagreb. După multe incertitudini cauzate de pandemie care a dus și la suspendarea evenimentului în 2020, ceremonia de decernare a premiilor Marco Polo a reunit în sala Emerald a Hotelului Esplanade, invitați de onoare, oficiali din guvernul Croației și de la Primăria orașului Zagreb, sponsori, parteneri, jurnaliști și scriitori de turism din Croația și din străinătate.
Jurnalista slovenă Albina Podbovsek Adamic a primit, cu o întârziere de un an, Marele Premiu Marco Polo pentru reportajele de pe insula Rodos, Grecia, gazda în 2019 a celui mai recent Congres al Fedrației Internaționale a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, FIJET. Marele Premiu Marco Polo pentru jurnaliștii croați i-a fost acordat lui Goran Milic.
În 2019, sectorul turismului din Croația contribuia cu 25% la Produsul Intern brut, iar în acest an a revenit puternic, apropiindu-se la 90% față de nivelul de încasări de dinainte de pandemie. Această revenire se datorează și jurnaliștilor de turism care i-au îndemnat pe oameni să călătorească, recomandându-le destinații sigure chiar și în condiții de pandemie. De aceea, Comisia FIJET Croația, alcătuită din Ante Gavranovic, Hrvoje Zovko, Jadranka Rilovic, Marija Baric şi Anita Zuvela, a avut avut o misiune dificilă în ceea ce privește selectarea candidaților și premierea celor mai buni jurnaliști de turism din Croația.
Premiul I Marko Polo Grand Prix pentru articole de călătorie interne a fost acordat jurnalistului Zeljko Zutelija pentru cartea „Zagrebul meu – cel mai frumos oraș din lume”, care îi invită pe cititori să descopere toate fațetele capitalei Croației.
Şase medalii „Marco Polo” au fost acordate jurnaliştilor autohtoni pentru excelenţă, jurnaliştilor care au publicat articole de călătorie, poveşti despre regiuni croate, oameni, obiceiuri şi tradiţii, destinaţii nedescoperite şi interesante. Toate aceste prezentări pot fi folosite de turiști ca recomandări sau de profesioniştii din turism ca stimulent pentru diversificarea ofertei turistice. De asemenea, aceste prezentări refelctă tendințe ale turismului în condițiile pandemice și post-pandemice.
Jurnaliștii premiați au fost Petra Sopek, editor al revistei Meridijani, Paula și Djelo Jusic, autori și producători de Reportaje TV „Povești din Croația”, Slobodan Kadic pentru seria unor inspirate reportaje care trezesc imaginația călătoriilor în Croația, reportaje publicate în cotidianul „Vocea Slavoniei”. Au mai fost premiați Zeljko Marusic pentru contribuția extraordinară pentru jurnalismul de călătorie, datorită emisiunii TV „Zeljko și oaspeții săi”, Vladimir Kumbrija, redactor-șef de la Radio Croația pentru emisiunea de radio cotidiană de mare turism „Vara pe primul program” și Denis Mahmutovic pentru reportajele despre destinații misterioase și neexplorate din Croația, publicate în cotidianul „24 de ore”.
Premii speciale au fost acordate postului Radio Sljeme pentru reportajele săptămânale din Zagreb sub genericul „Districtul meu” și „Bed and Breakfast” care au ocntirbuit la promovarea călătoriilor la Zagreb, lui Mario Pusic de la KAportal pentru seria de reportaje „O bijuterie ascunsă la îndemână” și unui grup de trei viitoare jurnaliste, în prezent studente, pentru un reportaj TV de la Salonic, unde a fost organizată Academia Tinerilor Jurnaliști.
Țină Cubrilo, președinte FIJET Croația și membră în Comitetul Executiv FIJET World a primit un premiu special pentru inițierea și dezvoltarea proiectului Marco Polo.
În 2020, FIJET Croația a acordat, în premieră, premiul pentru toleranță. Acest premiu îi recompensează pe cei care susțin toleranța în comunitatea în care trăiesc și pe întreg globul, ca mijloc de promovare a comunicării interculturale. Premiul FIJET pentru toleranță a fost acordat jurnalistului Hassan Haidar Diab de la „Vecernji Daily News” / ”Știrile serii”.
La Gala premiilor „Marco Polo” a fost invitat și Ștefan Baciu, președintele Clubului Presei de Turism FIJET România. În discursul susținut în numele Comitetului Executiv al FIJET World, Ștefan Baciu a pledat pentru o strânsă colaborare între responsabilii din industria ospitalității și jurnaliștii de turism și a subliniat necesitatea unei susțineri reciproce.
Premiile acordate de FIJET Croația recunosc nu doar succesul, ci și multe ale calități ale laureaților. De asemenea, un premiu precum „Marco Polo” îl ajută pe câștigător să se evidențieze în industria media. Marco Polo este cunoscut pentru relatările făcute în urma călătoriei sale în Extremul Orient, relatările sale fiind comparate cu reportaje de turism. Marco Polo s-a născut în secolul al 13-lea pe insula Korcula din Marea Adriatică, ceea ce constituie un motiv de mândrie pentru croați care îl consideră primul jurnliast de turism din istorie. Acesta este motivul pentru care trofeele din bronz acordate în fiecare an unui jurnalist străin și unui jurnalist croat poartă numele „Marco Polo”. Trofeul este o copie la scară a statuii realizate de un renumit artist croat, Lujo Lozica, născut, de asemenea, pe insula Korcula.