Film și turism la Solin, o perlă în coroana Croației

Trei festivaluri internaționale de turism, film și expoziții peisagistice au avut loc în micul oraș Solin, vecin al mult mai vestitului Split, în perioada 13-16 noiembrie 2019, pentru al zecelea an consecutiv. Este un eveniment important pentru o destinație pentru turismul istoric și științific, date fiind valorile inestimabile pe care le-au descoperit arheologii în acest adevărat muzeu în aer liber, a cărui existență va rămâne veșnic marcată de epoca dioclețiană.

Evenimentul, găzduit de Hotelul President, a fost susținut de Ministerul Turismului din Croația, Consiliul național de turism, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism FIJET și FIJET Croația, prin președintele său doamna Tina Eterovic Cubrilo, dar și de autoritățile locale – primăria orașului Solin și Prefectura Regiunii Split, desfășurându-se sub patronajul Parlamentului croat și al Președinției Republicii Croația. Toate acestea demonstrează de fapt amploarea evenimentului, menit să adune profesioniști din turism și film turistic, dar și să promoveze orașul Solin ca destinație turistică.

La această ediție din 2019, au fost propuși 156 de candidați individuali și colectivi din 27 de țări ale lumii, dintre care în final au fost premiați 25 de laureați din 9 țări, la cinci categorii diferite, care au vizat proiecte profesionale, științifice din domeniul turismului și a filmului turistic, dar și contribuția activă, prin cultură, sport sau jurnalism, la promovarea și susținerea dezvoltării durabile a turismului.

Clubul Presei de Turism FIJET România a fost reprezentat la acest eveniment de doamna Gabriela Țigu, care s-a și numărat printre laureați, fiind onorată cu premiul FEST Antonio Conte pentru ”activitatea profesională de înalt nivel și contribuția la promovarea turismului în propria țară”.