Macao – Las Vegas în Asia?

Se pot vedea Big Ben, turnul Eiffel și canalele venețiene în aceeași oră? Cu siguranță! Cel puțin asta e impresia pe care o ai după ce vizitezi Macao, una dintre cele mai interesante experiențe de călătorit din Asia, pe care o recomandăm cu drag.

Macao, des comparat cu Las Vegas sau cu Monte Carlo, este o fostă colonie portugheză aflată pe continentul asiatic, momentan fiind o Regiune Administrativă Specială a Chinei. Macao este, în principal, renumit pentru cazinourile impunătoare și arhitectura colonială portugheză, un amestec interesant între Europa și Asia.

O modalitate de a vizita Macao este prin organizarea unui tur de o zi din Hong Kong, fie cu vaporul, fie cu autobuzul cu care veți traversa cel mai lung pod maritim din lume.

 Principalele atracții se pot vizita într-o zi, și printre ele se numără ruinele catedralei Sfântul Paul, Piața Senado, templul A-Ma, fortăreața Guia, turnul Macao și grădinile Camoes. În plimbarea pe străzile coloniale din centru am descoperit multe tarabe ale localnicilor și am putut degusta diverse mâncăruri tradiționale, printre care și faimoasele ‘moon cakes’, prăjituri mici chinezești cu umplutură dulce.

Am hotărât să începem vizita în Macao cu partea veche, pentru a înțelege istoria regiunii sub dominația portughezilor, ulterior traversând spre insula din sud pentru a vizita cunoscutele cazinouri – ‘The Parisian’, ‘The Londoner’, ‘The Venetian’.

Se poate să nu cheltui nimic într-o zi în Macao? E foarte simplu! Hotelurile cu cazinouri oferă transport gratuit către punctele de interes din oraș și între alte cazinouri. De exemplu, noi am trecut de pe o insulă pe alta cu un transfer gratuit de la Wynn Casino la Wynn Palace. Totodată, Wynn Palace oferă gratis o spectaculoasă plimbare cu telegondola pe deasupra fântânilor arteziene. O altă experiență ce nu necesită niciun cost este urcatul cu liftul în replica turnului Eiffel, de unde se poate admira Macao de la înălțime.

Majoritatea cazinourilor oferă băutură și mâncare gratuită. La MGM și Wynn au o varietate foarte mare de mâncare inclusiv pizza, creveți, găluști chinezești, popcorn și dulciuri. Peste tot se găsește apă în sticle de 0.2L (gratuit), iar multe cazinouri oferă și sucuri de fructe, bubble tea, ceai, cafea, toate acestea fără niciun cost.

Pe parcursul zilei, ceasul nostru a înregistrat peste 30,000 de pași, majoritatea fiind pe marmură și covoare scumpe, deoarece în Macao te simți permanent înconjurat de lux.

 În ceea ce privește cazinourile, am observat că majoritatea jocurilor de noroc sunt jocuri chinezești, iar regulile diferă comparativ cu Europa, cel mai popular joc fiind Pai Gow, un tip de poker cu dominouri. Nu există nicio obligativitate de a juca vreun joc și îți este permisă intrarea în fiecare cazino pe gratis.

Am rămas plăcut impresionați de Macao, de contrastul dintre arhitectura portugheză și cultura chineză, fiind interesant să observăm cum a evoluat o fostă colonie într-un imperiu al jocurilor de noroc, care depășește chiar veniturile produse de Las Vegas. De aceea, o experiență de o zi din Hong Kong în Macao o considerăm obligatorie pentru orice călător.

(text și foto: Maria Cojocariu şi Răzvan Calcan)