Congres FIJET Maroc 2018 – Munţii Atlas sau orizontul realităţii în Maroc

Câteva zile în Maroc pot fi suficiente pentru a te îndrăgosti de munţii Atlas. Poţi să le simţi pavăza fie şi doar cazat în vreunul dintre complexele hoteliere din apropierea Marrakeshului, precum de exemplu Club Resort Dar Atlas.

Aici, grădina cu portocali şi tufele de Strelitzia din incinta complexului, palmerii în pârg, atârnând grei de smochine şi piscinele răcoroase sunt mărginite, către linia orizontului, de culmile munţilor. De aici poate şi aerul răcoros al dimineţilor încărcate de rouă şi mirosul curat de…libertate albastră.

Poţi să te întâlneşti cu munţii Atlas, în centrul Marrakesh-ului, unde cărăuşi de apă, îmbrăcaţi tradiţional în straie colorate cu pălării largi cu ciucuri amintesc de epoca în care căratul apei de pe munte către oraş reprezenta o meseri. Cea mai palpabilă dovadă fiind psicina din Grădinile Menar, construite în secolul al 12-lea, în care soldaţii învăţau să înoate şi să vâslească.

Astăzi munţii Atlas te întâmpină şi în interior. Mai precis în interiorul Muzeului Apei. Aici, povestea apei este prezentată pronind de la originea ei, pentru Maroc, în munţii Atlas, reprezentaţi în muzeu începând de la o grandioasă dioramă, până la desene şi poveşti despre organizarea autorităţilor locale ale timpului, în perioade de secetă.

Şi nici nu se poate să visezi la Munţii Atlas fără să faci o plimbare către poalele lor. Acolo, se găseşte grădina Anima, unde jocul de culori ale sculpturilor se îmbină armonios cu vegetaţia luxuriantă. Artistul André Heller a creat aici o grădină botanică magică întinsă pe 2 hectare, de unde culmile de 4167 metri ale vârfului Toubkal îşi dezvăluie cuşma înzăpezită.

Drumul, puţin anost până aici, dezvăluie Munţii Atlas, ca destinaţie pentru turism pe ATV-uri sau pe motor, o cale mai incitantă şi rapidă de a descoperi peisaje spectaculoase, alături de ocazia de neratat a unei incursiuni în interesanta cultură şi civilizaţie berberă, prin intermendiul satelor montane. (Ana-Maria Cononovici)