Zece jurnaliști din Europa, membri FIJET, printre care Petru Frăsilă, vicepreședinte FIJET România, au fost invitați la Plovdiv de municipalitatea orașului, într-o acțiune în care s-a implicat FIJET Bulgaria.
Plovdiv este un oraș modern, cu o istorie uimitoare și cu monumente culturale și istorice remarcabile păstrate. Fiecare călătorie la Plovdiv este o călătorie în timp. În acest an, cel mai vechi oraș locuit continuu din Europa s-a clasat pe locul 1, potrivit turiștilor din peste 182 de țări, în trei categorii în cursa pentru titlul European Best Destination 2022 din 19 destinații magnifice din Europa.
Cea mai frumosă destinație romantică: pentru că la baza dealurilor sunt locuri fascinante care apropie si mai mult sufletele-pereche unul de celalalt.
Cea mai bună destinație de vin: pentru că vântul ne tot sopteste secretele acestei băuturi divine, descoperite de vechii traci și continuăm să dezvoltăm această tradiție.
Cea mai bună destinație culturală: pentru că Plovdiv a fost răscrucea diferitelor popoare, limbi și tradiții timp de multe secole.
Prima întâlnire a jurnaliștilor FIJET a fost cea cu Bazilica Episcopală din vechiul Philippopolis – unul dintre cele mai mari și mai importante situri arheologice și monumente cultural-istorice la scară europeană, construit la mijlocul secolului al IV-lea. Bazilica are trei nave, cu o absidă la est și un pronaos și un atrium la vest. Este extrem de mare ca dimensiune – lungimea este de 83 m, iar lățimea – 36 m, ceea ce îl face cel mai mare templu creștin timpuriu din secolele IV-VI de pe teritoriul Bulgariei și unul dintre cele mai mari din Balcani. Are o arhitectură interioară bogată și podele cu mozaic.
Cele trei nave ale bazilicii, pronaosul și porticurile atriumului sunt acoperite cu mozaicuri de podea cu o suprafață totală de peste 2.000 mp. Mozaicurile prezintă compoziții geometrice complexe cu imagini figurative incluse de vaze, coșuri cu flori, plante și păsări. Vizitatorii se deplasează pe pasarele special construite, cu podele de sticlă. Ochelarii care te trimit în realitatea virtuală arată cum arăta clădirea cu secole în urmă, iar în săli mici au fost proiectate filme despre istoria milenară a Plovdivului.
Următorul obiectiv vizitat de jurnaliștii FIJET a fost arena romană din Philippopolis. A fost construită la începutul secolului al II-lea d.Hr. în timpul domniei împăratului Hadrian. Instalația în formă de potcoavă, de aproximativ 240 m lungime și 50 m lățime, avea o capacitate de aproximativ 30.000 de spectatori, ceea ce vorbește despre dimensiunea orașului la acea vreme. În trecut, Jocurile Pythian, similare cu cele din Grecia, erau organizate ocazional n această incintă. În legătură cu vizita împăratului Caracalla din 214, jocurile au fost numite alexandrine, iar în timpul vizitei împăratului Elagabal din 218, Kendrisian. Jocurile au fost organizate de Adunarea Generală a provinciei Tracia. În cinstea lor, monetăria din Philippopolis a bătut monede speciale cu chipul împăratului și cu imagini ale competițiilor sportive desfășurate pe stadion. Principalele discipline sportive au fost aruncarea discului și a suliței, alergarea, săriturile, luptele și tirul. Competițiile sportive au fost însoțite de competiții muzicale, poetice și artistice.
Intrarea centrală în stadion este formată din stâlpi din zidărie, căptușiți cu pilaștri de marmură cu decor plastic. Pe pilaștri, busturi ale lui Hermes (hermi) sunt înfățișate cu cupe acordate ca premiu, cu ramuri de palmier așezate deasupra lor, iar lângă ele sunt atributele lui Heracles – piele de leu, buzdugan și tolbă cu săgeți.
Forumul din Philippopolis este unul dintre cele mai noi bijuterii din bogatul tezaur din Plovdiv! Complexul forum este cea mai mare piață antică a orașului descoperită pe teritoriul Bulgariei. A fost construită în secolul I d.Hr. și a funcționat până în secolul al V-lea d.Hr. Forumul (Agora) din Philippopolis a fost centrul comercial, administrativ și religios al orașului antic.
Itinerariul jurnaliștilor FIJET în Plovdiv a inclus opriri la galeriile de artă, precum și la restaurante, care fac parte integrantă din Orașul Vechi. Combinația unică a culturii milenare, orașul vechi și orașul modern reprezintă unul dintre argumentele pentru care Plovdiv a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2019, la douăzeci de ani după ce orașul a fost gazdă a Lunii Culturii în 1999. De asemenea, orașul Plovdiv este una dintre destinațiile turistice care au fost recompensate cu prestigiosul trofeu „Mărul de Aur”.