România, în istoria Merelor de Aur

Destinaţii turistice din România sunt prezentate într-un album între coperţile căruia sunt reunite texte şi fotografii puse la un loc de jurnalişti din România şi din străinătate.

România este prezentă cu 5 destinaţii turistice în albumul The World Garden of the Golden Apples / Grădina Mondială a Merelor de Aur, editat de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, FIJET. Fiecare destinaţie din acest album, lansat recent, deocamdată doar în format digital, beneficiază de o prezentare, pe două pagini, în limba engleză şi însoţită de fotografii.

FIJET oferă în fiecare an Mărul de Aur, un premiu pentru excelenţă în domeniul turismului. Considerat echivalentul premiului Oscar din cinematografie, Mărul de Aur, Pomme d’Or sau Golden Apple este acordat unei organizaţii, unui oraş sau unei personalităţi, în semn de recunoaştere a demersurilor pentru promovarea și dezvoltarea turismului. După ce a decis să instituie acest premiu, FIJET a conferit până acum 69 de astfel de trofee, regula fiind că într-un an pot fi acordate cel mult 3 Mere de Aur. Câştigătorii sunt selectaţi în urma analizei dosarelor de candidatură şi a votului dat de un juriu alcătuit din membri FIJET. Primele trofee au fost acordate în anul 1971. Atunci au fost recompensate Sicilia, parcul de distracţii Efteling, cu reprezentări ale unor poveşti cu zâne, din Ţările de Jos şi Bokrijk, un complex de parcuri şi muzee, aflat lângă oraşul belgian Genk. Bokrijk este cunoscut pentru muzeul său în aer liber, care prezintă istoria vieţii rurale printr-o impresionantă colecţie de clădiri vechi de pe tot cuprinsul provinciei Flandra.

Primul trofeu Mărul de Aur care a ajuns în România în anul 1975, a fost acordat Bucovinei, datorită mănăstirilor cu picturi murale exterioare. Acel trofeu Mărul de Aur poate fi admirat în Muzeul Mănăstirii Moldoviţa.

Următoarele trofee au fost acordate României după 34 de ani, iar în cartea Merelor de Aur, în dreptul anului 2009, găsim Mărginimea Sibiului, considerată o destinaţie unde poţi vedea imagini ale satului românesc autentic sau, după cum a catalogat-o juriul FIJET, o destinaţie romantică.

Tot în anul 2009, un alt trofeu „Mărul de Aur a fost acordat Deltei Dunării, un teritoriu fascinant datorită biovidersităţii şi multiculturalităţii, modelat permanent de apele fluviului. De asemenea, Blue Air este singura companie aeriană din lume, care în 2009 a intrat în galeria trofeelor ”Mărul de Aur”.

În anul 2014, a venit rândul oraşului Târgu Jiu să primească trofeul „Mărul de Aur”. Juriul FIJET a considerat că Târgu Jiu reprezintă o destinaţie unicat datorită operelor în aer liber ale celebrului sculptor Constantin Brâncuşi.

Cel mai recent trofeu Mărul de Aur a fost acordat în 2019 oraşului Oradea. A fost singurul trofeu conferit de FIJET în acel an şi, din cauza pandemiei, cel mai recent din galeria destinaţiilor premiate de FIJET. Juriul a considerat că acest trofeu recompensează municipalitatea pentru activitatea de promovare şi dezvoltare a turismului în Oradea şi regiune şi, totodată, constituie un stimulent pentru a o încuraja să continue.

Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, cunoscută sub acronimul FIJET, este una dintre cele mai vechi asociații mass media din lume, cu o istorie de peste 65 de ani. FIJET a fost fondată la Paris, la 2 decembrie 1954, sub numele de „Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme”, de către un grup de inițiativă alcătuit din scriitori de turism din Franța și Belgia, cărora li s-au alăturat alți jurnaliști și scriitori de turism din Grecia, Italia și Marele Ducat al Luxemburgului. În 1964, FIJET a obținut statutul de membru consultativ în UNESCO ca organizație neguvernamentală, fiind afiliată şi la Organizația Mondială a Turismului din cadrul ONU. În prezent, FIJET are peste 30 de asociaţii naţionale afiliate, printre care şi Clubul Presei de Turism FIJET România.