Trofeul „Mărul de Aur” pentru Novi Sad

Orașul Novi Sad, Capitala Europeană a Culturii în acest an, a primit trofeul „Mărul de Aur”. Conferirea acestui trofeu ieri de către Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, FIJET, reprezintă o recunoaștere a unei destinații turistice deosebite.

După o pauză de trei ani, cauzată de pandemie, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism a reluat tradiția de a oferi trofeul „Mărul de Aur”, un premiu pentru excelenţă în domeniul turismului. Considerat echivalentul premiului Oscar din cinematografie, Mărul de Aur, Pomme d’Or sau „Golden Apple este acordat unei organizaţii, unui oraş sau unei personalităţi, în semn de recunoaştere a demersurilor pentru promovarea și dezvoltarea turismului. Precedentul trofeu „Mărul de Aur” a fost conferit orașului Oradea în iunie 2019. Primele trofee au fost acordate în anul 1971, iar de atunci au acordate 70 de trofee. Câştigătorii sunt selectaţi în urma analizei dosarelor de candidatură şi a votului dat de un juriu alcătuit din membri FIJET.

Ceremonia de conferire a trofeului „Mărul de Aur” a avut loc în sala de festivități a clădirii Primăriei, situată în centrul orașului. Delegația FIJET care a aadus „Mărul de Aur” a fost alcătuită din Tijania Haddad (Tunisia), Tina Cubrilo (Croația), Marijana Rebic (Croația), Plan Starev (Bulgaria) și Ștefan Baciu (România). După ce a fost prezentat celor aflați în sala de festivități a clădirii Primăriei Novi Sad, președintele FIJET, Tijani Haddad, a înmânat trofeul „Mărul de Aur” primarului Miloš Vučević. După ceremonie, primarul orașului Novi Sad a declarat: În primul rând, mă simt foarte mândru că am primit acest premiu și cred că este un fel de recunoaștere pentru ceea ce am făcut. În ultimii zece ani, multe lucruri s-au schimbat și cred că suntem doar într-o nouă fază de dezvoltare a orașului. Cei care sunt în conducerea administrativă a orașului trebuie să identifice ce este de făcut în continuare, în special în domeniul turismului.

Legat de colaborarea cu România și cu Timișoara, primarul orașului Novi Sad, Miloš Vučević, a subliniat: Trebuie să înțelegem noul context internațional și noile reguli din lume și să avem relații bune cu vecinii noștri și să construim împreună o rețea de promovare, pe care să o dezvoltăm împreună. Cred că Serbia și România au cea mai bună relație posibilă, mai ales prin Timișoara și Novi Sad care sunt orașe înfrățite. Doresc să îi felicit și să le urez succes cetățenilor Timișoarei care în anul următor va fi Capitală Europeană a Culturii. Cred cu tărie că Timișoara va reprezenta în cel mai bun mod cultura României, va reprezenta cultura Banatului. Cu siguranță, aceasta este regiunea culturii, să spunem regiunea europeană a culturii. În cele din urmă, noi am devenit mai conștienți în ceea ce privește contribuția noastră la cultura europeană și trebuie să înțelegem că noi facem parte din cultura europeană.”

Novi Sad este al doilea oraș ca mărime din Serbia, după capitala Belrgad și are peste 250 de mii de locuitori. A fost fondat în 1694, când negusotri sârbi au format o colonie pe malul stâng al Dunării, vizavi de cetatea Petrovaradin, iar în urmotoarele secole a devenit un important centru comercial, de manufacturi și cultural. Cele mai multe clădiri istorice au fost ridicate în a doua jumătate a secolului al 19-lea, după ce, în timpul Revoluției din 1848 – 1849, orașul a fost puternic bombardat și în mare parte distrus de garnizoana maghiară din cetatea Petrovaradin, situată pe celălalt mal al fluviului.

Orașul Novi Sad are, în continuare, un bogat program de evenimente. Principala atracție turistică este cetatea Petrovaradin, care în luna iulie găzduiește Festivalul internațional de muzică rock EXIT, la care se adună, în fiecare seară, 50 de mii de tineri.