Vietnam – o aventură de la sud la nord

Din momentul în care am intrat în traficul haotic al orașului Ho Chi Minh, am știut că am ajuns în Vietnam, a șasea țară din călătoria noastră.

 Ho Chi Minh City (HCMC)

Cunoscut anterior ca Saigon, orașul spune o poveste despre rezistență și trecutul complex al Vietnamului, iar Palatul Independenței și Muzeul Memorialului de Război trebuie vizitate. Alte atracții din oraș sunt catedrala Notre Dame, Oficiul Poștal Central, Strada Cărții, Opera, Primăria și statuia lui Ho Chi Minh. Recomandăm și o excursie de o zi la tunelurile Cu Chi și în Delta Mekong, pentru o vizită completă a sudului Vietnamului.

 Mui Ne

A doua oprire din Vietnam a fost în orașul Mui Ne. Situat la 200 de kilometri nord de HCMC, acest fost sat de pescari a evoluat semnificativ în ultimii ani, devenind o destinație de călătorie populară. Cea mai spectaculoasă activitate din Mui Ne este să explorezi dunele de nisip roșu și nisip alb, considerate o minune naturală.

 Da Lat

Următoarea oprire a fost Da Lat, unul dintre orașele noastre preferate din Vietnam și destinația perfectă pentru aer curat de munte și activități în aer liber. Aici puteți să vizitați Cascada Datanla, Pagoda Linh Phuoc și Valea Iubirii, unde găsiți grădini de trandafiri, de bonsai, parcuri de aventură, un pod înalt de sticlă și labirintul dragostei. Iar dacă sunteți fani ai arhitecturii abstracte, trebuie să vizitați Crazy House și Maze Bar, două clădiri care concurează cu casele lui Gaudi din Barcelona.

 Nha Trang

Din Da Lat, am pornit din nou spre coastă. Întinderea de 7 kilometri de nisip auriu și apă turcoaz fac din Nha Trang destinația perfectă dacă doriți o vacanță relaxantă la plajă. Principalele activități includ sporturi acvatice, scuba diving, plimbare cu telecabina deasupra mării până la parcul de distracții Vin Wonders și relaxarea la unul dintre numeroasele spa-uri.

Da Nang

După ce ne-am luat rămas bun de la Nha Trang, am luat un zbor rapid de o oră către Da Nang, cel mai mare oraș din centrul Vietnamului. Întinderile lungi de plaje cu nisip alb și palmieri, numărul mare de cafenele și restaurante confortabile și atracțiile celebre din apropiere fac din Da Nang o destinație ideală. Principalul punct turistic este Ba Na Hills, un parc tematic mare, cu o mulțime de activități, cum ar fi un rollercoaster, cinematografe 4D, telecabine și faimosul Pod de Aur. O altă atracție din Da Nang este Podul Dragonului, unde un „balaur” lung de 666 de metri veghează asupra orașului. În weekend, la ora 9 seara, dragonul prinde viață și poți urmări un spectacol de foc fascinant. 

 Hoi An

Un oraș de neratat este Hoi An. Situat la 30 de kilometri sud de Da Nang, acest oraș de coastă ne-a depășit așteptările și este unul dintre locurile noastre preferate din Vietnam. Am rămas plăcut surprinși de felinarele colorate care decorează orașul, piața de noapte vibrantă, croazierele romantice pe râu până la plaja cu nisip alb, mâncarea delicioasă și oamenii prietenoși. O experiență interesantă este vizitarea atracțiilor istorice care aparțin patrimoniului național vietnamez, de la casele antice, sălile de consiliu, podul japonez, ateliere de gătit la vizionarea spectacolelor tradiționale de dans și muzică. Turul nostru preferat în Hoi An include o plimbare cu celebra barcă de cocos, un atelier de preparare a hârtiei de orez și un curs de gătit și este ușor de rezervat la orice agenție de turism din oraș. Totuși, trebuie menționat că Hoi An este o destinație turistică apreciată și orașul este foarte aglomerat, mai ales în cartierul vechi.

 Hanoi

Lăsând soarele în urmă, ne-am luat rămas bun de la centrul Vietnamului și ne-am îmbarcat într-un zbor spre Hanoi. Ne-a plăcut foarte mult să explorăm capitala Vietnamului – un oraș plin de viață, cu străzi haotice, mâncare stradală delicioasă și o mulțime de cafenele. Hanoi este o destinație grozavă pentru orice pasionat de istorie, iar cele mai importante obiective turistice sunt Palatul Prezidențial, Mausoleul lui Ho Chi Minh și muzeul lui Ho Chi Minh. Alte atracții din oraș sunt ceremonia de coborâre a drapelului (în fiecare zi la ora 21), Muzeul Militar, închisoarea Hoa Lo, Strada trenului, cetatea Thang Long și Templul Literaturii. Hanoi este poziționat ideal și pentru a vizita partea de nord a Vietnamului, cu o mulțime de opțiuni pentru excursii de o zi sau excursii mai lungi la Golful Ha Long, Ninh Binh, Cat Ba, Sa Pa și Ha Giang. 

 Golful Ha Long

Considerat una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii moderne, Golful Ha Long este una dintre cele mai populare destinații turistice din Vietnam, dacă nu din întreaga lume. Numele „Ha Long” înseamnă „balaur care coboară” și există multe legende despre acest loc în cultura locală, cu credința că vietnamezii au ca origini dragonii. Arhipelagul Ha Long este alcătuit din aproape 2000 de insule de diferite forme și dimensiuni, iar o vizită aici vă va oferi ocazia de a explora frumusețea naturală a acestui loc.

 Ninh Binh

Cunoscută sub numele de „Ha Long Bay pe pământ”, provincia fascinantă Ninh Binh este situată în nordul Vietnamului. Oferă numeroase peisaje naturale, de la râuri care trec prin stânci de calcar până la peșteri ascunse în inima munților. Cele mai importante atracții sunt Peștera Mua, Muntele Dragonului Zburător (fiți pregătit să urcați 500 de trepte pentru a ajunge în vârf), vechea capitală Hoa Lu și râul Tam Coc.

 Sa Pa

Din Hanoi am luat un autobuz 6 ore până în regiunea Sa Pa, unde am participat la o drumeție de 3 zile. Aici am explorat toate frumusețile zonei: munți uimitori, câmpuri de orez, râuri și cascade. Am dormit două nopți la o familie din tribul Hmong și am gătit cu ei, am mâncat împreună, am făcut karaoke, descoperind tradițiile și obiceiurile locale. Ne-a plăcut fiecare minut din Sa Pa, de la observarea modurilor complicate de viață ale triburilor, până la plimbări de-a lungul râurilor și câmpurilor de orez și descoperirea faunei și florei locale.

 Ha Giang

Când am urcat în autobuzul spre Ha Giang dinspre Hanoi nu știam la ce să ne așteptăm, dar turul de 3 zile cu motocicleta prin munții din Ha Giang a fost una dintre experiențele noastre preferate în Vietnam. Fiecare zi începea devreme, cu noi îmbrăcându-ne cu 5 straturi din cele mai calde haine și o pelerină de plastic pentru a ne proteja de ploaie și de praful de pe drum. Priveliștile erau pur și simplu uluitoare, în special munții maiestuoși, cascadele, câmpurile de orez, triburile locale și drumul către granița de nord dintre Vietnam și China. Natura splendidă, adrenalina motocicletei, oamenii prietenoși și mâncarea delicioasă au făcut din Ha Giang Loop o experiență incredibilă!

După cinci săptămâni pline de aventură în Vietnam, ne-am luat la revedere de la această frumoasă țară și ne-am îmbarcat în zborul spre a șaptea țară din călătoria noastră – Filipine.

(Text și foto: Maria Cojocariu și Răzvan Calcan)