![Mărul de Aur, Târgu Jiu, județul Gorj. FOTO: Ștefan Baciu Mărul de Aur, Târgu Jiu, județul Gorj. FOTO: Ștefan Baciu](https://clubpresaturism.ro/wp-content/uploads/2025/02/Targu-Jiu-Marul-de-AurJPG-678x381.jpg)
Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.
Destinațiile FIJET România 2025 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2025.
Până la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (20-23 februarie 2025), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 5: Târgu Jiu.
Târgu Jiu reprezintă o destinaţie unicat datorită operelor în aer liber ale celebrului sculptor Constantin Brâncuşi. Aceasta a fost eticheta pusă de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism, FIJET, atunci când a acordat, în 2014, prestigiosul trofeu „Mărul de Aur”.
Stabilit la Paris, în anul 1909, Constantin Brâncuşi era deja o celebritate atunci când, în 1937, a revenit în ţara natală, pentru a realiza, la solicitarea “Ligii Naţionale a Femeilor din Gorj”, operele admirate în prezent de vizitatorii oraşului Târgu Jiu. În interval de un an, a realizat mai multe lucrări monumentale, amplasate pe un drum, numit astăzi “Calea Eroilor” sau “Axa Brâncuşi”. În apropiere se afla podul unde, la 14 octombrie 1916, au fost lupte grele, populaţia oraşului reuşind să oprească trupele germane care încercau să avanseze spre sud. În Grădina publică, în apropierea râului Jiu, se află Masa Tăcerii – înconjurată de douăsprezece scaune rotunde din piatră, în formă de clepsidră. În continuare, pe alee, pot fi observate, de o parte şi de alta, 30 de scaune pătrate din piatră, tot în formă de clepsidră. La intrarea în Grădina publică este „Poarta Sărutului”, o operă realizată din piatră poroasă, cu o înălţime de peste 5 metri. La celălalt capăt al „Axei Brâncuşi”, pe care se află și Biserica Sf. Spostoli, la o distanţă de circa 1,2 km, se află “Coloana Infinitului”. Are o înălţime de 29 de metri şi este alcătuită din module din bronz, în formă de clepsidră, fixate pe un ax metalic.
În 2023, peste 150 de mii de turişti au venit „Acasă la Brâncuşi”. Acesta este și numele asociaţiei care se ocupă de promovarea turistică a oraşului Târgu Jiu şi a judeţului Gorj. Ansamblul monumental de la Târgu Jiu a intrat, la 27 iulie 2024, în lista UNESCO a Patrimoniului Mondial al Umanității.
Destinație propusă de Ștefan Baciu, redactor Radio România Internațional, președinte FIJET România.