Destinațiile FIJET România 2023. Locul 5: Gura Portiței

Gura Portiței, județul Tulcea, România. FOTO: Ștefan Baciu
Gura Portiței, județul Tulcea, România. FOTO: Ștefan Baciu

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Ce ne propunem noi, membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, cu acest proiect este să atragem atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2023. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (23-26 februarie 2023), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 5, Gura Portiței.

Gura Portiței

Gura Portiței este un loc unic de pe coasta românească a Mării Negre. Atunci când privești spre est, vezi Marea Neagră, iar dacă te întorci și privești spre vest, poți admira lacul Golovița și zborul păsărilor care trăiesc în Delta Dunării. Doar aici poți vedea un răsărit la Marea Neagră și un soare care dispare după întinderile de stuf ale Deltei, având senzația că poți sta cu un picior în apa mării și cu celălalt în apa lacului. De ce? Pentru că fâșia de nisip care separă apa mării de apa desalinizată a lacului Golovița are o lățime de 40-60 de metri. Lângă cherhanaua de la Gura Portiței a fost amenajat, în anii 70, un camping, cu căsuțe construite pe piloni. Povestea vacanțelor liniștite continuă și astăzi la Gura Portiței, care a rămas una dintre cele mai retrase destinații turistice de pe litoralul românesc, unde nu există linie de cale ferată, asfalt, iar, uneori, nici măcar semnal la telefon. Există, în schimb, o plajă cu nisip fin unde poți pierde noțiunea timpului, ca într-o cunoscută piesă de teatru, Jocul de-a vacanța. La Gura Portiței se poate ajunge doar cu barca, de la Jurilovca sau Lunca. Pentru temerari există și varianta cu bicicleta, pe malul mării, dinspre sud, de la Vadu, având șansa de a vedea, pe lângă păsările Deltei, și o herghelie de cai sălbăticiți.

Destinație propusă de Ștefan Baciu, redactor Radio România Internațional, președinte FIJET România