Destinațiile FIJET România 2023. Locul 6: Țara Hațegului

Hațeg, Țara Hațegului, România. FOTO: Grig Bute (Ora de Turism)
Hațeg, Țara Hațegului, România. FOTO: Grig Bute (Ora de Turism)

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Ce ne propunem noi, membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, cu acest proiect este să atragem atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2023. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (23-26 februarie 2023), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 6, Țara Hațegului.

Țara Hațegului

Ţara Haţegului și complexul de cetăţi dacice din zonă este un areal plin de vestigii şi monumente de o valoare istorică deosebită, care fac parte din istoria românilor.

Dincolo de peisajele absolut minunate, de oamenii locului, deosebiţi şi direcţi, există Sarmizegetusa Regia, cu celelalte cetăţi dacice (Luncani – Piatra Roşie, Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Căpâlna şi Bănuţa) care au format sistemul defensiv al lui Decebal.

Dincolo de cele șase cetăţi dacice, se află celebra Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Dincolo de acestea, se află salba de biserici medievale de zid, între care Densuş şi Sântămaria-Orlea, în care materialele din diferite epoci istorice recompun clădiri la rândul lor istorice sau sunt folosite ca elemente pentru… garduri. 

Dincolo de acestea, se află Cetatea Colț, sursa de inspirație pentru „Castelul din Carpați” al lui Jules Verne. 

Dincolo de aceasta, se află minunatul Parc Naţional Retezat. 

Dincolo de toate acestea, se află Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului”, sit UNESCO, un loc în care urmele dinozaurilor şi istoria se măsoară în zeci de milioane de ani! 

Dacă adăugăm şi povestea dezindustrializării regiunii de după 1990, dar ţinem seama şi de faptul că, lângă Ţara Haţegului, se află o altă zonă deosebită, Ţinutul Pădurenilor, avem toate ingredientele pentru o vacanţă unică şi de neuitat, atât pentru români, cât şi pentru străini.

Destinație propusă de Eugen Cojocariu, redactor Radio România Internațional