Destinațiile FIJET România 2023. Locul 7: Complexul Sturdza, Miclăușeni

Castelul Sturdza, Miclăușeni, județul Iași, România. FOTO: Grig Bute (Ora de Turism)
Castelul Sturdza, Miclăușeni, județul Iași, România. FOTO: Grig Bute (Ora de Turism)

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Ce ne propunem noi, membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, cu acest proiect este să atragem atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2023. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (23-26 februarie 2023), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 7, Complexul Sturdza, Miclăușeni.

Complexul Sturdza, Miclăușeni

La 65 de kilometri de Iași, pe drumul european E 583, care leagă Iașul de Roman, ascuns după o perdea de arbori, se găsește una dintre cele mai romantice clădiri din România, Castelul Miclăușeni. Cu arhitectură neo-gotică, numeroase turnulețe și decorații exterioare, castelul a fost ridicat între secolele XIX și XX de către cunoscuta familie princiară Sturdza și restaurat în zilele noastre. Nu e de mirare că aici s-au filmat o parte din scenele filmului Orient Express realizat de Sergiu Nicolaescu. În apropiere, se află și Mănăstirea Miclăușeni, de asemenea ctitorie a familiei Sturdza. Lângă biserica principală, descoperim cimitirul cu mormintele în piatră ale Sturdzeștilor. Trecând printr-un frumos parc cu bazine și alei, se ajunge la chiliile cochete ale mănăstirii. Familia Sturdza a amenajat în vecinătatea castelului un interesant parc dendrologic cu o suprafață de 30 de hectare, asemănător cu o pădure naturală. Aspectul mirific al locului este întregit de pajiști verzi și de un lac înconjurat de arbori umbroși. La castel există și o unitate de cazare și un restaurant, unde turiștii își pot petrece noaptea sau se pot delecta cu bucătăria moldovenească. Întregul complex se află în administrația Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Destinație propusă de Iustin Mihailov, medic neurochirurg Iași, scriitor și blogger de turism, colaborator la revista Timpul