Destinațiile FIJET România 2024. Locul 5: Sulina

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Destinațiile FIJET România 2024 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (15-18 februarie 2024), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 5, Sulina, jud. Tulcea.

Sulina

Propunerea mea pentru destinația anului 2024 este orașul Sulina, pentru curajul de a rezista și a face turism în condiții de pandemie și apoi de război la graniță, dar și pentru peisajele superbe. 

Orașul Sulina este cel mai estic oras al României și singurul care are ieșire la Dunăre și la Marea Neagră. Cu toate că administrația locală nu a făcut mai nimic pentru dezvoltarea turismului, antreprenorii locali au ținut să mearga înainte. 

Pandemia si acum razboiul nu i-au impiedicat sa faca turism de calitate. Ba chiar unii dintre ei au cazat si apoi angajat oameni din Ucraina, le-au oferit o casa si un viitor. 

Sulina este un oraș aparte. Poți ajunge acolo doar cu barca, șalupa sau navele Navrom. Orașul este predominant pietonal. Nu există asfalt, ci doar pavele sau piatră. Dacă ajungi la Sulina trebuie să vezi plaja – singura din România care se mărește în fiecare an, farul vechi, cimitirul piraților, dar să te și bucuri de gastronomia locală

De la Sulina poți ajunge foarte ușor pe canale înguste și mai departe spre Pădurea Letea și Pădurea Caraorman. Excursii de neratat sunt și cele care te duc la ieșirea Dunării în mare, în special la apus de soare.

(Adrian Boioglu)

Unul dintre cele mai frumoase orașe din țară, cu zestre istorică și legende care ar putea umple numeroase monografii despre identitatea acestui ținut unic, cel mai estic oraș din România și singurul din Rezervația Biosferei Delta Dunării cu ieșire la Marea Neagră.

Dintr-un sat de pescari, Sulina a devenit un portofranco cu un trafic important pentru comerț fără taxe, a fost punct de întâlnire pentru numeroase popoare, multe dintre ele stabilindu-se în Sulina, formând comunități bine închegate, comunități care au rezistat până în zilele noastre.

Sulina este o „casă de valori”, obiectivele turistice unice, reușind să transforme o vacanță pentru plajă sau pentru flora și fauna Deltei Dunării, într-o minunată lecție de istorie, pe care n-o poți învăța decât aici, luând la pas fiecare străduță care ascunde  o poveste. Legendele despre Farul Vechi, despre cei înmormântați în Cimitirul multietnic, pirați sau prințese îndăgostite de prinți, copii care au sfârșit împreună sau ofițeri de marină care și-au găsit sfârșitul aici, fac din Sulina o destinație de vacanță atractivă, unde te poți plimba prin istorie, ca și când ai fi pe un platou de filmare.

Sulina este un oraș turistic, mare parte dintre unitățile turistice oferind cazare cât mai apropiată de specificul Deltei, preparate culinare deltaice și spectacole live ale minorităților care conviețuiesc în liniște și armonie. Transportul de la Tulcea la Sulina nu mai pune probleme, zilnic sunt mai multe curse rapide care nu durează mai mult de 90 de minute, iar tarifele sunt convenabile.

Excursiile pe canale îți dezvăluie magia Deltei, locuri unice pe care nu le vei întâlni în altă parte, o floră și faună extraordinară care îți va bucura sufletul și te va convinge să te întorci pentru o nouă experiență. Sulina este unică, la fel cum este orice vacanță petrecută aici!”

(Ovidiu Oprea)

Destinație propusă de Adrian Boioglu, redactor-șef GoNEXT, vicepreședinte Clubul Presei de Turism – FIJET România, și Ovidiu Oprea, videograf ovidiuoprea.ro