Ștefan Baciu, editorial despre viața post-coronavirus: „Jocul de-a vacanța”

Ștefan Baciu, președintele Clubului Presei de Turism / FIJET Romania
Ștefan Baciu, președintele Clubului Presei de Turism / FIJET Romania

Turismul va fi cu totul altfel față de cum era înainte ca „doamna” Covid să circule în locul nostru prin întreaga lume. Este o ea și nu un el, după cum a stabilit recent Academia Franceză. De fapt, deocamdată nu prea mai este turism, ci doar niște oamenii îngrijorați că nu mai au pentru cine să lucreze, iar dacă vor să lucreze, în lipsa unor proceduri și reglementări, nu știu ce facă pntru a nu greși.

Turismul este un sector cu o pondere de 10% la Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, însă, la nivelul statelor membre, percepția este diferită. Cu scăderi ale încasărilor de peste 20 de miliarde în doar două luni, în cazul Italiei sau cu o pondere a turismului de peste 20% la PIB, cazul Greciei și al Croației, este de înțeles dorința de a deschide cât mai repede ușile din industria ospitalității.

Suntem în așteptarea unor reglementări, poate la nivel european, poate la nivel național. Deocamdată nu știm exact ce ar însemna o structură de cazare sigură din punct de vedere sanitar. Există multe opinii legate despre modul în care ar trebui să fie primit un turist și în ce condiții ar trebui să fie cazat un turist. Turistul va interacționa sau nu cu recepționerul? Va putea folosi liftul din hotel și va putea atinge butoanele? Cum va servi micul dejun? Va fi totul ambalat sau va fi in regim de room-service?

Apoi ce facem la plajă? Fixarea distanței dintre cearșafuri, dintre șezlonguri este cea mai simplă problemă, dar cum ar putea funcționa, de exemplu, barurile de pe plajă, o gogoșerie și alte puncte de alimentație publică? Ne întrebăm dacă hotelierii sunt pregătiți pentru a primi turiști, dar trebuie să ne gândim și dacă turiștii sunt pregătiți pentru o astfel de vacanță, care va fi diferită față de cele din anii trecuți. Pe lângă un prag psihologic pe care să-l depășim și pe lângă banii de care avem nevoie pentru a pleca în vacanță, este posibil să avem nevoie și de un certificat de sănătate, care este o garanție doar până ajungi într-o zonă mai aglomerată sau într-un spațiu închis, cum este un avion, în care petreci cel puțin o oră.

Tot mai multe state le recomandă propriilor cetățeni să își petreacă vacanța în țară, dar, pe de altă parte, încearcă să atragă și turiști străini. Ministrul elen al turismului, Charis Theocharis declara recent că „Grecia se pregătește să-i întâmpine pe turiștii străini în iulie, dar sosirile nu vor fi din toată lumea, așa cum se întâmplă în fiecare an.” Dacă citim în altă cheie, este vorba de a refuza turiștii din așa-numitele zone roșii unde „doamna Covid” își va mai face de cap.

Pe de altă parte, nu toți grecii sunt nerăbdători să primească musafiri din străinătate. Conform unui recent sondaj al unei universității din Salonic, o treime ar prefera turiști din țări cu rate mici de cazuri confirmate de infectări cu Covid 19, trei din patru respondenți ar dori ca turiștii să aibă un pașaport de sănătate, iar aproape 94% doresc controale stricte pe aeroporturi și la frontiere.

Ștefan Baciu

Președinte – Clubul Presei de Turism / FIJET Romania