Destinațiile FIJET România 2023. Locul 1: Fundata

Fundata, județul Brașov, România. FOTO: Grig Bute (Ora de Turism)
Fundata, județul Brașov, România. FOTO: Grig Bute (Ora de Turism)

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Ce ne propunem noi, membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, cu acest proiect este să atragem atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2023. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (23-26 februarie 2023), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 1, Fundata.

Fundata

Se spune despre Fundata că este localitatea situată la cea mai mare altitudine din țara noastră, cu gospodării aflate chiar și la 1300-1400 de metri altitudine, dar și cu cel mai curat aer din România. Platforma brăneană înaltă pe care comuna își risipește cele puțin peste șapte sute de case îi asigură spațiul geografic de o frumusețe rară, cu pajiști, fânețe, păduri de molid și brad, cu panorame deosebite asupra Munților Bucegi, Leaota, Piatra Craiului și, atunci când e senin, până asupra Munților Făgăraș.

Comuna Fundata include trei sate – Fundata, Fundățica și Șirnea –, unul mai frumos ca altul. Aici s-a scris istoria, aici s-au pierdut primele vieți ale românilor care au luptat în Primul Război Mondial, pentru eliberarea satului de pe granița Imperiului Austro-Ungar cu România de atunci, unde oamenii trăiau în gospodării care se întindeau uneori și de o parte și de alta a graniței. Tot aici oamenii își continuă viața pastorală, tradițiile, religia, cu un trai bun și, mai ales, sănătos.

Dar comunitatea din Fundata a știut și cum să-și deschidă porțile turismului. Încet, încet, comuna a devenit una din destinațiile de top din județul Brașov și nu numai, pentru amatorii de turism montan, ecoturism, îmbinat cu agroturism sau turism rural. Toate presărate cu o intensă amprentă culturală, care se regăsește în valorificarea prin turism a celor câtorva obiective cultural-istorice, cum ar fi Monumentul Eroilor, Monumentul Istoric Biserica Ortodoxă Veche din Fundata (1843), Muzeul etnografic ”Nicolae Frunteș” din Șirnea, dar și a gastronomiei locale (aici, datorită florei specifice zonei înalte, laptele și produsele derivate, dar și carnea de oaie sau vită, au, se spune, un gust aparte), arhitecturii tradiționale (în care lemnul este principalul material de construcție folosit), obiceiurilor (Nedeia Munților, Focul lui Sumedru ș.a.).

Timpul nu s-a oprit în loc. Casele vechi, transformate în pensiuni sau mici muzee ori conservate ca atare de gospodarii locului, își păstrează încă identitatea printre hotelurile, vilele și pensiunile construite în ultimii douăzeci de ani, cu o arhitectură care nu păstrează neapărat tradiția, dar mențin un stil adaptat spațiului montan și răspund nevoilor unei clientele care solicită un confort ridicat. Drumurile comunei, puțin asfaltate, nu mai sunt de mult timp străbătute doar de cai și căruțe, ci locul lor a fost luat de mașini puternice, dar și de ATV-uri, motociclete sau biciclete, mai ales în week-end. Și asta deoarece oamenii locului și-au deschis porțile – și sufletul – celor dornici să investească în zonă, chiar dacă nu erau de-ai locului. Astfel că zona a cunoscut un avânt în ultimii ani, odată cu creșterea interesului pentru zonele rurale montane, iar pandemia generată de COVID a accentuat dorința oamenilor de a se apropia de natură în locuri puțin aglomerate, dar de o frumusețe amețitoare, cum este Fundata.

Destinație propusă de Gabriela Țigu, profesor universitar ASE, redactor revista CACTUS, vicepreședinte FIJET România