Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.
Ce ne propunem noi, membrii Clubului Presei de Turism – FIJET România, cu acest proiect este să atragem atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2023. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (23-26 februarie 2023), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 8, Șinca Veche.
Șinca Veche
Într-o perioadă în care suntem tot mai mult încurajaţi să călătorim înspre noi înşine, un popas la Așezământul Șinca Veche este o călătorie iniţiatică. La 45 de kilometri de Brașov și 22 de kilometri de Făgăraș, la numai trei kilometri de satul Șinca Veche, poate fi vizitat „Templul ursitelor”, cum sunt numite bisericile rupestre de aici. Un loc cu o vechime de aproximativ șapte mii de ani, în care se spune că se împlinesc dorinţele celor ce vin cu sufletul curat. Fie că îmbrăţişăm varianta prezentată de călugăriţa ce prezintă lăcaşul, potrivit căreia acesta a fost ridicat de călugări isihaştri, iar că ceea ce este considerat de unii drept vortex este doar scara circulară prin care aceştia au fugit când a intrat generalul Bukow, ofițer al Mariei Tereza, cunoscut pentru prigonirea ortodocşilor, în această zonă, fie că acceptăm ideea de vortex energetic, din vremea dacilor, liniştea ce se coboară asupra vizitatorului ajuns în zonă este specială. În susţinerea acestei de-a doua posibilităţi vine faptul că pe actualul teritoriu al comunei Şinca, s-a descoperit existenţa unui centru populat, de pe vremea stăpânirii romane, secolul I, 14–37 d.Cr., din perioada Împăratului Tiberius, pe aici trecând Drumul Roman care lega Râşnovul (antica Cumidava) de Dacia Superioară.
Destinație propusă de Ana Maria Cononovici, redactor Radio România Internațional