Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.
Destinațiile FIJET România 2024 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024.
Până la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (15-18 februarie 2024), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 10, Târgu Mureș.
Târgu Mureș
De ce Târgu Mureș? Simplu! Pentru că a venit și vremea lui. Umbrit de decenii de către Sighișoara, lăsat în urmă de către Bistrița, inima județului Mureș a bătut turistic mai mult ca rută de tranzit pentru turismul de circuite. Paradoxal, deși deține un aeroport pe care, din nefericire, nu mai aterizează azi prea multe companii aeriene. Paradoxal, deși se întâmplă așa, investitorii locali și internaționali au pus banii în mișcare astfel că acum Târgu Mureș este o capitală unde se desfășoară numeroase reuniuni și manifestări medicale. Un centru universitar de profil îi asigură spatele cu specialiști de excepție.
Nu uitați că aici s-au înregistrat cu vreo patru decenii în urmă operații pe cord, premiere la acea vreme nu numai pentru România. Hotelierii au simțit gustul banului și au pus la punct cel mai important grup din Transilvania format din Plaza Executive (5 stele), Plaza-Partener Hilton the Diamond Club, Plaza Business, Ciao, de 4, respectiv 3 stele. Din tablou nu lipsesc nici Hampton By Hilton, nici lanțul local Darina, cu proprietăți în oraș dar și în împrejurimi, dar mai ales Cocoșul de aur, o emblemă a orașului, local abandonat timp de circa 30 de ani, revenit în forță ca hotel boutique. Clădirea acestuia datează din 1897.
Din oricare punct puteți pleca să descoperiți Târgu Mureș. Vreți cetate? Aveți chiar în centrul orașului. Vreți teatru, aveți bilingv. Vreți hipism? Aveți bază pentru călărie. Vreți muzică? Aveți festivalul ”Constantin Silvestri”, sau tradiționalele recitaluri de muzică folk, cu seri de neuitat la Cetate. Apropo de cetate. În interiorul ei puteți admira Biserica Reformată, cea mai veche clădire din oraș. Cea mai impunătoare statuie este cea a lui Avram Iancu din vecinătatea Catedralei ortodoxe, care veghează la Parcul Trandafirilor ce ”tapetează” tot centrul orașului. O, dar câte alte lucruri aveți de vizitat la Târgu Mureș! Vă vor ghida cu plăcere tinerii de la ”Visit Mureș”, care vă așteaptă la parterul Palatului Culturii. Știți dumneavoastră, clădirea aceea cu acoperișul multicolor care îmbină stilurile seccesion și baroc!
(Doina Constantinescu)
Prima mea vizită la Târgu Mureș a fost o reală surpriză, una foarte plăcută. Am petrecut trei zile (două nopți) în centrul orașului, în Grand Hotel, care dispune de o panoramă superbă deasupra orașului, a Primăriei și a Palatului Culturii recent restaurat, și a fost evident cât de mult s-a dezvoltat orașul si ce ofertant a devenit. Am asistat la parada de 1 Decembrie din 2023, și a reieșit din plin multiculturalitatea, punctualitatea tipică Transilvaniei și factorul inclusiv al diferitelor etnii și tradiții din Ardeal. Regenerarea urbană este evidentă pe bulevardul principal și în zona Pieței Trandafirilor, cum și pe cele imediate lui. Atmosfera din centrul vechi și cu precădere unele străzi cu trotuare mai ample mi-au dat impresia unui oraș din Europa Centrală. Cetatea Medievală – la fel și ea – un loc extins, plăcut, un punct de reper și relaxare în oraș. Moștenirea duală română și maghiară îi amplifică atractivitatea, și am fost surprinsă plăcut inclusiv de serviciile călduroase și primitoare ale maghiarilor din oraș (ceva ce nu era cazul pe vremea copilăriei mamei mele, născută în Sighișoara, cu ea am și fost). Am mâncat foarte bine de fiecare dată – felurile tradiționale ale zonei la superlativ și destule opțiuni tentante de toate tipurile. Iar pentru cunoscători ale hotelurilor și fine-dining, hotelul Privo din zonă este si el un punct de atracție, o combinație inovatoare de design futurist cu Art Nouveau. Tocmai au aniversat zece ani de la deschidere, la sfârșit de 2023.
Stilurile Art Nouveau, Baroc și Secesiunea vieneză sunt omniprezente și foarte multe clădiri istorice emblematice au fost redate circuitului. Punctul maxim de interes fiind Palatul Culturii, ale cărui schele din exterior fuseseră scoase cu câteva zile înainte să ajung. Interiorul este spectaculos – încă se mai lucrează la câteva încăperi – însă este o bijuterie arhitecturală și culturală, incluzând o sală de concerte cu o orgă impresionantă și un muzeu de artă la fel și el, foarte generos. De puțin timp, s-a redat drumul la vizite în interiorul palatului, fiind anterior închis o perioadă de timp datorită restaurării. Foarte aproape de palat, în Piața Victoriei, se află Monumentul Latinității cu lupoaica, un loc marcant, odă a originii latine a poporului român.
(Monica Suma)
Destinație propusă de Doina Constantinescu, jurnalist Traveller Magazin, trezorier Clubul Presei de Turism – FIJET România, Marian Constantinescu, jurnalist și scriitor de turism Traveller Magazin, și Monica Suma, jurnalist colaborator Lonely Planet.