Pentru celebrarea Zilei Mondiale a Turismului, la 27 septembrie, Organizaţia Mondială a Turismului a ales tema „Turism și dezvoltare rurală”. Această celebrare se desfășoară în condiții speciale, cu mască de protecție, cu amintirea unui sezon de vară ratat și cu îngrijorare pentru viitorul apropiat al turismului. Fără nicio legătură cu decizia forului mondial al turismului, dar cu dorinţa de distanţare, mulţi oameni, printre care mulţi tineri, au ales în acest an destinaţii de vacanţă liniştite, în propria ţară. A fost un sprijin neaşteptat pentru OMT care îşi propusese, înainte de pandemie, să impulsioneze acest sector şi să sprijine destinaţii noi, în zone mai puţin populate. În întreaga lume, turismul oferă locuri de muncă, întărește comunităţile rurale, contribuie la protejarea patrimoniului, la păstrarea tradiţiilor şi, uneori, la protejarea habitatului şi a unor specii periclitate.
După aceste luni cu frontiere „întredeschise” şi cu reguli sanitare modificate, este evident că asistăm la o schimbare a profilului turistului. În viitorul apropiat, cei mai mulţi turişti care se vor încumeta să efectueze călătorii internaţionale vor fi cei tineri, în timp ce persoanele în vârstă vor fi mai rezervate în această privinţă. Acest nou profil va determina o modificare a ofertei turistice, cu structuri de cazare mai puţin pretenţioase şi cu condiţii pentru socializare, cu preparate mai simple şi mai ieftine în restaurante poate altădată cu pretenţii şi cu facilităţi de transport, totul fiind o ajustare la bugetul pe care şi-l permit clienţii tineri.
Bilanţurile la sfârşitul sezonului estival nu apară bine deloc, iar multe încasări ale ţărilor din Europa care contează în turismul internaţional au provenit de la propriii cetăţeni, care au evitat deplasările în străinătate. Conform estimărilor OMT, peste un miliard de persoane vor renunţa în acest an la călătoriile internaţionale, iar pierderile se vor ridica la circa 1.200 de miliarde de dolari, un mare minus care va atinge în primul rând statele aflate în topul mondial al turismului, dar care a lovit puternic și economiile micilor state insulare care depind de turism. Chiar dacă pandemia va scădea ca intensitate, sectorul turismului nu va reveni mai devreme de 3 … 4 ani la nivelul atins în 2019.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului trebuie să ne gândim cu recunoștință la toți cei care au suferit, dar au făcut eforturi pentru ca industria viselor să meargă mai departe. Pe lângă hotelieri, agenți de turism, transportatori, ghizi de turism, trebuie să îi menționăm și pe cei care dau indicații prețioase celor care intenționează să meargă în vacanță. Este vorba despre jurnaliștii de turism care se exprimă la televiziune, la radio sau în scris, inclusiv în mediu online. Confruntați cu lipsa libertății de deplasare în acest an pandemic și, deloc de neglijat, cu probleme financiare, mulți jurnaliști au încercat să fie aproape de toți cei din lumea minunată, dar momentan tristă a turismului. Suntem jos, dar ne vom reveni, împreună! Tuturor actorilor de pe scena mondială a turismului, „La mulți ani”!