Destinațiile FIJET România 2024. Locul 3: Borsec

Pentru un turist străin care vine prima dată aici, România e o necunoscută mereu surprinzătoare. Din fericire, în ultima perioadă, în care românii au încercat (și au și reușit) o implicare mai atentă în turism, de cele mai multe ori, plăcut surprinzătoare. România e o țară care merită să fie promovată turistic, pentru că are ce să le ofere oaspeților care-i bat la poartă, indiferent de unde ar veni ei. Stăm însă prost la capitolul promovare turistică, mult mai prost decît toți vecinii noștri. De aici ideea de a aduna într-un clasament zece destinații deosebite din țară, pentru a le face și mai cunoscute, în țară și în străinătate (prin intermediul colegilor din filialele naționale ale FIJET World), și pentru a premia felul în care arată și se mișcă turismul din zona respectivă.

Destinațiile FIJET România 2024 este un proiect al Clubului Presei de Turism – FIJET România care își propune să atragă atenția asupra unor locuri din țară care se remarcă din punct de vedere turistic în mod deosebit, locuri în care lucrurile se fac bine și oamenii merită să fie încurajați pentru eforturile depuse. Am fost acolo, am văzut cum arată, am scris despre ele, le-am propus și le-am votat și acum vă prezentăm un Top 10 Destinații din România care merită vizitate în week-end-urile, vacanțele și concediile anului 2024. Pînă la premierea lor într-o gală-eveniment FIJET România, care va fi organizată la Târgul de Turism al României de la Romexpo (15-18 februarie 2024), acolo unde Clubul Presei de Turism – FIJET România va participa cu stand, vă invităm să le cunoașteți, pe site și pe pagina de Facebook FIJET Romania – Clubul Presei de Turism, unde urmează să fie prezentate, pe rînd, cîte o poziție a acestui clasament, zilnic. Astăzi, locul 3, Borsec, jud. Harghita.

Borsec

Lăsând la o parte că aici a fost produsă, în 1806, prima apă minerală îmbuteliată industrial în Europa și, probabil, din lume și, pe de altă parte, este cea mai veche stațiune balneoclimaterică din România cu funcționare permanentă de la inaugurare, Borsec mai are câteva atuuri, care constituie și argumentele mele pentru a o nominaliza.

1. În 2023, aici a fost inaugurat ”Fontana Spa & Balneo”, un centru de wellness și spa ultramodern, cu o suprafață de peste 3.000 de metri pătrați, incluzând și o piscină foarte mare în aer liber.

2. De asemenea, Borsec găzduiește, an de an, o serie de evenimente care au devenit tradiție. Am avut prilejul să fiu invitat și speaker anul trecut, în iulie, la cea de-a treia ediție a ”Smart Fest” (a doua organizată în stațiunea Borsec), eveniment dedicat artei și tradițiilor. La ultima ediție, au fost invitați, ca speakeri,  actorul Marcel Iureş, istoricul și diplomatul Adrian Cioroianu, actrița Daniela Nane, regizorul Andrei Chiriac, jurnalistul Adrian Artene, dar și formații precum Carla’s Dream, Direcția 5 sau Dacika Symphonic. De asemenea, au avut loc proiecții de filme, observații astronomice, expoziții de artă dar și demonstrații culinare. Următoarea ediție Smart Fest va avea loc tot la Borsec, între 5 și 7 iulie 2024 (https://smartfest.ro).

Alte evenimente care se organizează anual sunt ”Ceaun Borsec Festival”, Cupa Cros Montan, Zilele orașului Borsec, festivalul muzical-gastronomic Faló, Festivalul Nostalgic, precum și câteva concerte ale unor artiști cunoscuți.

Stațiunea Borsec are un Centru de Informare funcțional și mai multe site-uri de promovare, precum https://statiuneaborsec.ro (site realizat de Primăria Borsec), http://www.borsecinfo.ro (Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Borsec) și http://www.visitborsec.ro. Autoritățile locale colaborează bine și eficient cu proprietarii de structuri de cazare și cu alți antreprenori din regiune.

Situat în nord-estul județului Harghita, Borsec este relativ izolat (dar legat de Toplița printr-o șosea bine întreținută), în mijlocul unei naturi bine conservate, la o altitudine de 850 de metri. Pot spune că stațiunea a învățat ceea ce înseamnă turism sustenabil, durabil, antreprenorii dar și autoritățile mizând mult pe specificul local și pe produsele zonei. Printre atracțiile naturale ale stațiunii se numără Poiana Zânelor, Grota Urșilor și Peștera de Gheață.

În stațiune se află doar un hotel de dimensiuni mici, iar în rest, mai multe vile și pensiuni, ceea ce îi conferă un grad de intimitate. Inclusiv cunoscutul Șoni, care deținea, până nu demult, o structură de cazare în Vama Veche, s-a refugiat aici, cu al său brand ”Papa la Șoni” și cu tot cu a sa gastro-pensiune.

Cea mai cunoscută apă minerală din România, aer extrem de curat, stațiune aflată în mijlocul unei păduri, gastronomie excelentă, un centru modern de welness și spa, vile și pensiuni cochete (unele având o vechime de peste 100 de ani) și o serie de evenimente organizate constant, an de an. Toate acestea m-au determinat să consider Borsec o destinație care m-a surprins plăcut, pentru prima dată, anul trecut (2023). Pe de altă parte, Borsec este ”Evian-ul” României și dacă l-am promova mai puternic, poate că ar depăși mai multe branduri occidentale de ape minerale.

Revenind la producția de ape minerale, la Borsec a fost inaugurată, în 1806, prima fabrică de îmbuteliere industrială din România și una dintre primele din Europa. Alte branduri situate la Vest poate au o tradiție mai lungă sau o notorietate mai veche, dar îmbutelierea o realizau doar în mod artizanal. În anul 1806 se îmbuteliau industrial doar berea în Germania și vinul în Franța, îmbutelierea industrială a apei minerale naturale generalizându-se în Europa pe la mijlocul secolului al 19-lea.

Loc mai frumos și mai deosebit ca Borsecul și împrejurimile, abia dacă mai poți visa: unde atotștiutoarea natură a avut dorința să cuprindă într-o grădină fermecată, bunăvoința dumnezeiască prin fapte și proprietăți benefice și frumoase atât pentru ochi cât și pentru corp și suflet” a scris Contele Orbán Balázs despre Borsec. Cea mai mare bogăție a Borsecului o reprezintă, clar, numeroasele izvoare de apă minerală. Denumirea de „Regina Apelor minerale” a fost atribuită de împăratul Austriei, Franz Josef.

Dezvoltarea localităţii se leagă de numele a doi cetățeni austrieci, Günther și Zimmethausen, care în 1806 au luat în arendă terenul, și au construit prima fabrică de îmbuteliere a apei minerale, care are o continuitate de 210 ani. Premiile obținute la diverse târguri internaţionale sunt expuse la Muzeul Apelor Minerale, unde se regăsesc și alte documente, obiecte despre istoria acestor ape.

Principalele izvoare din Borsec sunt: Izvorul nr. 3 Boldizsár, Izvorul nr. 5 László, Izvorul nr. 6 Lázár, Izvorul nr. 10 Kossuth, Izvorul nr. 11 Petőfi, Izvorul Pierre Curie. Planurile de renovare pentru izvoarele de apă minerală ale stațiunii Borsec sunt în curs de întocmire. Anul trecut, administrația locală a reușit să ajungă la un acord cu Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM) privind preluarea pe o perioadă de 15 ani a câtorva clădiri asociate acestor izvoare. Printre acestea se numără izvoarel Lázár (nr. 6), László (nr. 5), Boldizsár (nr. 3), Kossuth (nr. 10) și Petőfi (nr. 11).

În apropiere se află și localitatea Toplița, unde există o pârtie modernă pentru ski, bob și sporturi de iarnă. De la Borsec se poate ajunge relativ ușor și pe partea moldovenească a Carpaților Orientali, la Durău și la Lacul Bicaz.

Destinație propusă de Traian Bădulescu, consultant în turism, purtător de cuvânt ANAT, vicepreședinte Clubul Presei de Turism – FIJET România